Povijesni trenuci pokreta za građanska prava

Afroamerički student, Nathaniel Steward, u školi u Washingtonu, 21. maj 1954. Škole su među prvima uvele zajednička odjeljenja za crne i bijele đake.

Odvjetnici Thurgood Marshall (u sredini), George EC Hayes (lijevo) i James Nabrit proslavljaju odluku suda kojom se rasna segregacija u školama proglašava neustavnom, 17. maj 1954.

Emmett Till, četrnaestogodišnjak iz Chicaga, išao je u posjetu familiji u Mississippi kada je kidnapiran, brutalno pretučen, ustrijeljen i bačen u rijeku. Napadači su bili dva bijelca, koji su izjavili da su ga ubili jer je zviždao bijelim ženama. U sudskom procesu su oslobođeni optužbi od strane porote u kojoj su bili samo bijelci.

Aktivistica za ljudska prava, Rosa Parks, sa Dr. Martin Luther Kingom, 1955. Ona je odbila, na zahtjev vozača autobusa, da ustupi svoje mjesto putniku bijelcu, zbog čega je bila uhapšena.

Rosa Parks sa novinarom u autobusu u Montgomeriju, u Alabamai, 1956. nakon odluke suda da je rasna segregacija u javnom prevozu neustavna.

Devetero Afroamerikanaca u pratnji vojnih snaga u školi u Arkansasu, 25. septembar 1957. Američki predsjednik Eisenhower naredio je vladinim trupama da zaštite djecu od prosvjednika, jer su počeli pohađati školu u kojoj su većina djece bijelci. Guverner, Orval Faubus, naredio je policiji da zabrani djeci da uđu u školu.

Kampanja registracije birača u Mississippiju 1964.

Aktivisti pokreta za građanska prava protiv rasne segregacije, New York, 23. august 1963.

Borac za ljudska prava, Dr. Martin Luther King, Jr. zajedno sa ostalim učesnicima marša u Washingtonu, 28. august 1963. Više od 200.000 aktivista bilo je prisutno na maršu kojeg je King okarakterizirao kao "nejveću demonstraciju slobode u povijesti SAD-a."

Aktivisti za građanska prava u Washingtonu, 28. august 1963.

Američki predsjednik Lyndon B. Johnson i Dr. Martin Luther King, Jr. nakon potpisivanja povijesnog dokumenta o građanskim pravima u Bijeloj kući, 2. juli 1964.

Coretta Scott King predvodi proteste u Memphisu, 9. aprila 1968., pet dana nakon što je njen suprug uhapšen. S njene desne strane su njihova djeca, Yolanda, Martin i Dexter.

Marš za siromašne, Washington, 19. juni 1968.