Građani Podgorice u humanitarnoj akciji za Ukrajinu

Pomoć koju su prikupili građani Podgorice

Građani su pozvani da, u skladu sa mogućnostima doniraju, između ostalog, stvari koje su trenutno najpotrebnije građanima Ukrajine. To su odjeća, ćebad, nekvarljiva hrana, vreće za spavanje, sredstva za ličnu higijenu, lampe i šterike. Na spisku potrepština su i baterije, mobilni telefoni, radio, kao i kanisteri za tečnost kapaciteta od 10 do 20 litara.

Sedmogodišnja Tara iz Podgorice donirala je svoje lutke. Kaže da je među njima i njena omiljena ali želi da je pošalje nekoj vršnjakinji u Ukrajini. Njena majka Marta donijela je nekoliko paketa.
"U njima je termo garderoba, kozmetika, higijenske stvari, ćebad. Nadam se da će im pomoći. Imam ćerkicu i to me dodatno čini slabom i jako me potreslo sve što se dešava", kaže Marta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Crnoj Gori živi oko 2.000 Ukrajinaca. Otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fialka za RSE kaže da mnogi Crnogorci pokazuju humanost nudeći smještaj Ukrajincima ukoliko, bježeći od strahota rata, dođu u Crnu Goru. "Očekujemo i Vlada Crne Gore da će pripremiti neke veće smještajne kapacitete, iako se nadamo da neće biti potrebe za tim", rekla je Fialka.

U Crnoj Gori živi više od dvije hiljade Ukrajinaca. Anton je jedan od njih koji sa porodicom živi u Crnoj Gori. Tu je, kaže, na sigurnom. "Ali moja majka je u Ukrajini, u Kijevu, i zbog toga je teško. Nadam se da će izdržati, nadam se da ćemo pobijediti", poručuje Anton za RSE i zahvaljuje Crnogorcima na humanosti.

Građani Podgorice mogli su da upute i poruke ukrajinskom narodu, koje će biti poslate sa namirnicama pomoći. 

I Crveni krst je otvorio žiro-račun kao i SMS broj za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine. Broj žiro-računa je 520-5188-31 kod Hipotekarne banke, dok je broj za slanje SMS poruka 15888, kod sva tri mobilna operatera.