Mihail Gorbačov: Život u slikama

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je preminuo 30. augusta u 91. godini, na pres-konferenciji povodom 20. godišnjice "Perestrojke" u Američkoj privrednoj komori u Washingtonu 21. oktobra 2005.

"Što više razmišljam o životu, sve više uviđam da su se neke najvažnije stvari desile sasvim neočekivano", rekao je Gorbačov.

Mihail Sergejevič Gorbačov rođen je 2. marta 1931. godine. Trogodišnji Miša, kako je bio poznat, pozira fotografu sa bakom i djedom.

Gorbačov u dobi od 19 godina, sa ordenom Crvenog barjaka koji je dobio za vožnju kombajna na ravnicama južne Rusije.

Portret Raise Gorbačove i Mihaila Gorbačova, koji su se vjenčali u septembru 1953. godine. Bili su u braku 46 godina, prije nego što je Raisa umrla od leukemije 1999. godine.

Mnogo mlađi, Gorbačov je bio lider Komunističke partije. Na fotografiji je zabilježena posjeta delegacije Stavropolju, 10. juni 1966. Upravo je u ovom gradu Mihail Gorbačov započeo političku karijeru.

Gorbačov (treći zdesna) na proslavi revolucije u Stavropolju, 1960.

Gorbačov u društvu supruge Raise i britanske premijerke Margaret Thatcher, 16. decembar 1984.

Njegov prvi susret sa američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom, Ženeva, 19. novembar 1985. godine.

U društvu predsjednika Kube Fidela Castroa u zgradi Kremlja, 2. mart 1986.

Gorbačov i američki potpredsjednik George Bush pozdravljaju stanovnike Washingtona tokom zvanične posjete 10. decembra 1987.

Reagan i Gorbačov su 1987. potpisali sporazum o ukidanju čitave kategorije nuklearnog naoružanja – raketa srednjeg dometa, Bijela kuća, 8. decembar 1987.

Gorbačov i njegova supruga Raisa poziraju sa skupinom jugoslavenskih osnovaca na ceremoniji sadnje drveća u Parku prijateljstva u blizini Beograda, 15. marta 1988.

"Poljubac smrti": Gorbačov grli i ljubi u obraz lidera Istočne Njemačke Ericha Honeckera tokom njegove posjete Istočnom Berlinu. Fotografija zabilježena na ceremoniji obilježavanja 40. godišnjice Njemačke Demokratske Republike, 6. oktobar 1989. Mjesec dana kasnije, srušen je Berlinski zid.

Gorbačov se rukuje s papom Ivanom Pavlom II. na prvom susretu šefa Kremlja i pontifika u Vatikanu 1. decembra 1989.

Čehoslovački predsjednik Vaclav Havel rukuje se sa Gorbačovim dok razmjenjuju dokument o povlačenju sovjetskih trupa, Moskva, 26. februar 1990.

Gorbačov i njegov ministar inostranih poslova, Eduard Ševardnadze, sastaju se sa kancelarom Savezne Republike Njemačke, Helmutom Kohlom, te njemačkim šefom diplomatije, Hans-Dietrichom Genscherom, kako bi diskutovali o uslovima za ponovno ujedinjenje Njemačke, 15. juli 1990.

Gorbačov se rukuje sa posmatračima tokom zvanične posete Vilnjusu, Litvanija, 30. januara 1991.

Gorbačov ubacuje glasački listić tokom referenduma na kojem se odlučivalo o budućnosti Sovjetskog Saveza, Moskva, 17. mart 1991.

Predsjednik SAD-a George Bush i Mihail Gorbačov razmjenjuju olovke tokom potpisivanja historijskog Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja kojim se smanjio broj nuklearnog arsenala, Moskva, 31. juli 1991. godine.

Trenutak poniženja: Nakon neuspjelog puča, Gorbačov je bio prisiljen od ruskog predsjednika Borisa Jeljcina da pročita spisak navodnih zavjerenika na vanrednoj sjednici ruskog Vrhovnog sovjeta u Moskvi 23. augusta 1991. godine.

Gorbačov i bivši američki predsjednik Ronald Reagan nose kaubojske šešire na Reaganovom ranču u Kaliforniji 2. maja 1992. Njih dvojica su uspostavili odnos ne samo zasnovan na međusobnom poštovanju, već i na prijateljstvu koje je pomoglo da se okonča Hladni rat.

Gorbačov u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare u Schleswigu, Njemačka, u decembru 2004.

Gorbačov s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na izložbi tokom koje je obilježen njegov 80. rođendan, Kennedy Muzej u Berlinu, 24. februar 2011.

Laureati Nobelove nagrade (slijeva nadesno): Lech Walesa, Mikhail Gorbačov, Frederik Willem de Klerk i Jimmy Carter tokom panel-diskusije na Univerzitetu Illinois, Chicago, 23. april 2012.

Nekadašnji lider SSSR-a na promociji svoje knjige "Život Gorbačova", 29. februara 2016. godine.