Gojković u NSRS: Stabilnost u regionu je zajednički cilj

Maja Gojković (desno) obraća se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, 14. april 2016.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković istakla je u četvrtak u obraćanju poslanicima na Svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali da će uvijek biti uz Republiku Srpsku.

"Između Srbije i RS odvija se intenzivna saradnja", rekla je Maja Gojković dodajući da je ta saradnja usmjerena na razvoju Srbije, Republike Srpske i regiona u cjelini.

Posebno je u toku obraćanja naglasila da je za veći priliv investicija i privredni razvoj važna ekonomska i politička stabilnost u cijelom regionu.

"Ono za šta se zalažemo svim svojim snagama je čuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma i jačanje veza građana Srbije i Srpske, bliskosti i prijateljstva koju uzajamno osećamo i za koji želimo da podstaknu region na snažniju saradnju i razumevanje", kazala je Gojković, te dodala:

"Sposobnost da saosećamo sa drugima i u gubitku i u radosti uspeha je najbolja osnova za jačanje poštovanja, poverenja i saradnje a to je ključ za uspeh svih nas. Zato očuvanje trajnog mira i stabilnosti u regionu mora da bude prvi i osnovni cilj svih nas zajedno."

Navodi i da je dosadašnja privredna saradnja bila na zavidnom nivou, dodajući da RS poslije Italije najviše izvozi u Srbiju.

Ona naglašava i da bi saradnja parlamenata trebala da bude u funkciji privrednog rasta Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

"Smatram da će aktuelni infrastrukturni i energetski projekti na kojima rade naše dve vlade značajno doprineti unapređenju privredne saradnje. Upravo to treba biti prioritet u narednom periodu, realizacija što više konkretnih projekata koji će se pozitivno odraziti na dalji privredni rast i standard naših građana", kaže Gojković, te posebno ističe potrebu za ubrzanjem realizacije infrastrukturnih projekata.

"Važno je da u narednom periodu vidimo kako da ubrzamo rad na putnim vezama između RS i Srbije, pre svega ka Bijeljini i Višegradu, kao i da se završe radovi na mostu Bratunac – Ljubovija. Smatramo da će izgradnja puteva na kojima zajedno radimo, dodatno da približi Srbiju i RS, kao i Srbiju i BiH", konstatovala je predsjednica Skupštine Srbije.

Maja Gojković podsjeća i da je sporazum sa Narodnom skupštinom Republike Srpske prvi parlamentarni sporazum koji je Skupština Srbije potpisala 2008. godine.

Nedeljko Čubrilović i Maja Gojković, Banjaluka, 14. april 2016.

Predsjednik entitetskog Parlamenta Nedeljko Čubrilović zahvalio se Maji Gojković na lijepim riječima, te Svečanu sjednicu začinio i nenamjernim greškama – prvo gošću nazvavši predsjednicom Narodne skupštine Republike Srpske a potom i njen govor kao obraćanje poslanicima Narodne skupštine Srbije.

Prije Svečane sjednice entitetskog Parlamenta, Čubrilović i Gojković su imali razgovor o Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

U obraćanju medijima nakon Svečane sjednice Gojković je istakla da su razgovarali o mogućnosti unapređenja sporazuma o saradnji koji jako dobro funkcionise.

"U 2015. imali smo investicije od 1,7 milijardi evra, i jako je značajno da naše vlade funkcionišu", zaključila je predsjednica Skupštine Srbije.