Potočari na 27. godišnjicu genocida

Molitva ispred mezara jedne od žrtava ukopane na 27. godišnjicu genocida u Srebrenici, u kojem su snage bosanskih Srba 11. jula 1995. godine ubile 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti.

Do ukopa 50 žrtava na 11. juli 2022. u Memorijalnom centru u Potočarima do sada su bile ukopane 6.652 žrtve. 

Najmlađa žrtva ukopana na 27. godišnjicu genocida je Salim Mustafić, koji je ubijen kad je imao 16 godina, dok je najstariji Husejin Krdžić koji je u trenutku smrti imao 59 godina.

Memorijalni centar prije ukopa 11. jula 2022. godine. Prema željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama izvan ovog centra ukopano je 237 žrtava genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Tabuti sa posmrtnim ostacima 50 žrtava dovezeni su u prostor Memorijalnog centra Potočari dan pred ukop, 10. juli 2022.

Posmrtni ostaci žrtava preneseni su na rukama, kako je običaj na dženazama, 10. juli 2022.

Tabute su prenosili građani koji su došli na ukop i članovi porodica žrtvava genocida, 10. juli 2022.

Članovi porodica ubijenih pored tabuta uoči vjerske ceremonije, 11. juli 2022.

Ukopu je prethodila komemoracija u središnjem dijelu Memorijalnog centra Potočari, 11. juli 2022.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović upozorio je na komemoraciji da je negiranje genocida i danas prisutno u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je da je po dolasku u Srebrenicu osjetio snažan teret. "To je i teret neuspjeha međunarodne zajednice da zaštiti ove ljude", kazao je Schmidt.

Američki ambasador u BiH Michael Murphy odao je počast žrtvama genocida i pozvao zvaničnike na institucionalnu odgovornost da prihvate što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina

Članice organizacije "Žene u crnom" iz Srbije, koje se decenijama bore da vlasti u Srbiji priznaju genocid i ove godine su kao i svih prethodnih bile na komemoraciji i ukopu.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo došao je da oda počast žrtvama genocide.