Natjecanje talenata: Prečica do uspjeha ili prolazna zabava

Posljednjih godina tv stanice su preplavljene emisijama u kojima se traže različiti talenti.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Ove nedjelje, govorimo o emisijama u kojima se traže mladi talenti.

Posljednjih godina brojne televizijske stanice preplavile su emisije u kojima se traže različiti talenti, najčešće pjevanje. Prijavljuju se i oni koji imaju i oni koji nemaju sluha.

Što mlade privlači da se prijavljuju na takva natjecanja, da li je to instant slava, želja za popularnošću i brzom zaradom?

Kako je moguće da u cijeloj regiji svi žele postati pjevači? Razgovarali smo s mladima u Beogradu, Banjaluci i Podogorici.

U etru Srbije mnogo je emisija koje u svom nazivu sadrže riječ – zvezdice, a u kojima se mladi nadmeću u pjevanju mahom folk i zabavnih hitova, pokušavajući da baš oni zablistaju na estradnom nebu. „Instant slava i želja za pokazivanjem a ne dokazivanjem“, osnovni je motiv, smatraju studenti sa kojima je u Beogradu razgovarao Ognjen Zorić, ističući istodobno da to dosta govori o dominantnom sistemu vrijednosti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi talenti Beograd

Mladi u Banjaluci različito gledaju na pojavu brojnih natjecanje za pjevače. Dok većina to podržava, smatrajući ih prečicom do uspjeha, ima i onih za koje je to samo prolazna zabava koja ne garantira uspjeh i kojih ima previše na TV ekranima, rekli su Gojku Veselinoviću.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi talenti Banjaluka

Kakvi su stavovi mladih u Crnoj Gori, te koliko su muzička natjecanja popularna u toj zemlji, slušamo u prilogu Lele Šćepanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi talenti Crna Gora

"Radi i putuj u Ameriku 2018"

U Doboju je predstavljen program "Radi i putuj u Ameriku 2018". Program studentima omogućava usavršavanje engleskog jezika, zaradu i upoznavanje američke tradicije i kulture tokom boravka u Sjedinjenim Državama. Priča Arnesa Grbešića.

Vaš browser nepodržava HTML5

Radi i putuj u Ameriku

Priče o mladima u javnost dospijevaju uglavnom kada oni govore o svojim nemogućnostima u BiH ili kada pakiraju kofere i napuštaju rodnu grudu. No, postoje i brojni mladi ljudi koji su odlučili ostati i počeli mijenjati svoje okruženje. O tome su javno govorili prije nekoliko dana studentima u Tuzli. Slušamo Maju Nikolić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Tuzle koji su odlučili da ostanu

“Evropska noć istraživača 2017.”

Kako električnu energiju dobiti iz biomase ili kako struju dobiti iz voća poput limuna? To su samo neki od projekata mostarskih srednjoškolaca, rađenih u okviru nedavne manifestacije “Evropska noć istraživača 2017.”, koja je održana u nekoliko bh. gradova. Zabilježio Mirsad Behram.

Vaš browser nepodržava HTML5

Evropska noć istraživača

Azra Dedić, članica judo kluba Una iz Bihaća, osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u judu za osobe sa intelektualnim poteškoćama. Natjecanje je nedavno održano u Njemačkoj. Iz naredne priče koju iz Bihaća donosi Dženita Duraković upoznat ćemo ovu, po svemu posebnu, djevojku.

Vaš browser nepodržava HTML5

Azra Dedić

Slijedi priča o jednom mladom glazbeniku iz Hrvatske, koji je također popularnost stekao na prvom muzičkom natjecnaju na ovim prostorima.

Riječ je o Damiru Kedži. Danas je on jedan je od najprespektivnijih mlađih glazbenika u Hrvatskoj. S njim razgovarala Ivana Bilić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Damir Kedžo intervju