Koliko je mladima važna religija?

Ilustracija

Prema brojnim istraživnjima i studijama većina stanovnika Balkana izjašnjava se da su religiozni. Među njima je i veliki postotak mladih. Prednjači Hrvatska, u kojoj se preko 98 posto stanovnika izjašnjava kao vjernici, slijedi Srbija, Bosna i Hercegovina i drugi.

Pitali smo mlade u više gradova regije, je su li religiozni, te koliko im je važna identifikacija s nekom religijom.

Prema ranijim istraživanjima Centra za religijske studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, skoro pedeset posto mladih u Srbiji smatra da je religija važna, i oko 85 odsto njih priznaje svoju konfesiju. Isto istraživanje je pokazalo, međutim, da je procent onih koji redovito održavaju vjerske obrede daleko ispod tog nivoa. O tome kakvu ulogu igra religija u životu studenata, sa mladima u Novom Sadu razgovarao Norbert Šinković.

Vaš browser nepodržava HTML5

Novosađani o religiji


Iako se vide kao pripadnici određenih religija, među mladima u Crnoj Gori malo je onih koji suštinski prakticiraju vjeru, odlaze u crkvu ili džamiju- pokazalo je posljednje Istraživanjem Foruma MNE i DeFacto agencije. Slicne odgovore, na temu religioznosti i pripadanja vjeri, smo dobili i u razgovoru sa studentima podgoričkih fakulteta. Lela Sćepanović ima detalje.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Nikšića o religiji


Prema brojnim istraživanjima u Bosni i Hercegovini između 92 i 94 posto izjašnjava se religioznim. Kakav je odnos mladih prema religiji - i šta za njih predstavlja smisao života, pitali smo mlade u Bijeljini. S njima razgovarao Aljoša Ljubojević.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Bijeljine


O odnosu mladih prema religiji razgovarali smo sa Dinom Abazovićem, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Abazović je profesor na predmetima sociologija religije i relgije suveremenog svijeta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Dino Abazović


Sve izgleda dobro na razgovoru za posao, ali već prvog dana na radnom mjestu počinje košmar. Ovo je scenarij koji su doživjeli brojni radnici u BiH. Međutim, trojica Novotravničana odlučila su tome stati u kraj i pokrenuti web stranicu koja će pomoći radnicima pri odabiru odgovarajuće firme, tako što će iz prve ruke saznati šta ih u njoj očekuje. Ovom temom bavila se naša Marija Augustinović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Pomoć radnicima pri izboru posla


Kulturno-umjetničko društvo „Krajina“ iz Bihaća postoji više od 70 godina i kroz njega su prošle generacije mladih ljudi. Ovo društvo jednan je od najvećih ambasadora Bihaća. S mladima o ljubavi prema folkloru razgovarala Dženita Duraković.

Vaš browser nepodržava HTML5

Folklor u Bihaću


Predstavljamo vam Magdalenu Bogić, devetnaestgodišnju djevojku iz Jajca. Široj javnosti postala je poznata nakon sudjelovanja na natjecanju X-factor 2015. godine. Ovih dana promovira svoju treću pjesmu. U intervju za RSE govori o situaciji u pop glazbi na ovim prostorima, te o mogućnostima za uspjeh nekoga tko dolazi i manje sredine.

Vaš browser nepodržava HTML5

Magdalena Bogić