Klasična ili popularna muzika?

Da li i koliko često mladi regije slušaju klasičnu muziku?

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

U ovosedmičnoj emisiji pitali smo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore da li slušaju i koliko često odlaze na koncerte klasične muzike?

Iako su naučno dokazane brojne prednosti klasične muzike, na primjer da blagotvorno utječe na razvoj mozga kod djece, ili djeluje kao lijek u slučaju nesanice, činjenica je da se od nje sve više udaljavamo.

Prema istraživanjima koje je sprovedeno u regionu, mladi su danas manje muzički obrazovni nego prije deset godina, a na koncerte klasične muzike uglavnom idu oni koji se ovom vrstom muzike bave.

Iako dvije trećine mladih u Crnoj Gori slobodno vrijeme najradije provodi slušajuci muziku, mali broj njih sluša klasičnu muziku, ili ide na koncerte. Koliko je mladima važna muzička kultura i muzičko obrazovanje, te da li crnogorski studenti posjećuju koncerte klasične muzike, odgovore je potražila Lela Šćepanović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Crne Gore o klasičnoj muzici

Već dva uspješna “Koncerta na otvorenom Beogradske filharmonije” dokaz je da u Srbiji klasična muzika itekako ima svoju publiku. Tokom tog koncerta na travi kod beogradskog Ušća sjedeli su i stari i mladi i djeca. Ipak, studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu u razgovoru za Radio Slobodna Evropa smatraju da kulture slušanja klasične muzike skoro da nema, ili je bar ima na minimalnom nivou. Zabilježila Svetlana Božić Krainčanić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Beograda o klasičnoj muzici

Popularna muzika i rock su neki od omiljenih muzički žanrova među mladim Sarajlijama, a klasičnu muziku uglavnom slušaju studenti Muzičke akademije. Koncerte posjećuju ukoliko imaju vremena, ali i smatraju da nema dovoljno ovakvih događaja u gradu. Priču pripremila Marija Arnautović.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mladi Sarajeva o klasičnoj muzici

U najnovijoj emisiji Glasom mladih upoznaćemo vas sa mladim pijaostom iz BiH, Bartolomejem Stankovićem. Iz Bihaća donosimo priču o 24-orogodišnjoj Azri Dedić, članici judo kluba Una i prvoj zaposlenoj osobi sa down sindromom u BiH. Govorimo i o mladim humanitarcima iz Goražda.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih 25.11.2018.