Trnovit put do vlastitog biznisa

Prema pojedinim procjenama, stopa nezaposlenosti mladih, recimo u BiH najviša je na svijetu.

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Nezaposlenost mladih ljudi je rak rana zemalja regiona. Prema pojedinim procjenama, stopa nezaposlenosti mladih, recimo u BiH najviša je na svijetu. Do posla je teško doći, a ideje koje mladi imaju mogle bi se realizovati i postati njihov vlastiti biznis.

No, kako to učiniti? Koliko je prepreka a koliko olakšica na putu ka vlastitom biznisu u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, te koliko mladima u tome pomaže država?

Mladi u Srbiji razmišljaju o sopstvenom poslu. Neki su ga već pokrenuli, ali na putu do statusa uspješnih biznismena vide trnovit put.

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji su o ovoj temi razgovarali sa Zoranom Glavonjićem, smatraju da bi država morala više da ulože u obrazovanje i da razvija poduzetništvo.

Vaš browser nepodržava HTML5

Beogradski studenti: Država više da uloži

Istraživanja pokazuju da bi više od polovine mladih u Crnoj Gori radije radilo za sebe nego za poslodavca, dok jedna trećina razmišlja o pokretanju svog biznisa. Ipak, takve aspiracije najčešće se ne realizuju zbog brojniih barijera, javlja Lela Šćepanović iz Podgorice.

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgorica: Barijere za mlade preduzetnike

Mladi iz srednje Bosne, s kojima je u razgovarala Marija Augustinović, kažu da nedostaje podrška države i u ovom segmentu. Zbog toga većina mladih odustaje od pokretanja biznisa. No, neki su pronašli rješenje u poslovnim inkubatorima, koji su sve popularniji u BiH, a koji mladima osiguravaju podršku u svijetu poduzetništva.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta su to poslovni inkubatori?

Prema procjenama Svjetske banke u izvještaju o lakoći poslovanja 'Doing bussiness' u Bosni i Hercegovini je teško pokrenuti vlastiti posao. Potrebno je 67 dana i ispunjavanje 12 pocedura kako bi se firma registrovala, ali problem je kako nakon toga opstati na tržištu. Slično je i u zemljama regije. Šta su to kočnice za pokretanje biznisa i zašto mladi najčešće postaju poduzetnici za naš program govori Ajka Rovčanin iz Instututa za razvoj mladih Kult.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako opstati nakon pokretanja posla?

Upravo konferencije poput one koja se nedavno održala na Ekonomskom fakultetu u Bihaću, pravo su mjesto gdje mladi mogu čuti informaciju više o poduzetništvu. Sa njima je bila Dženita Duraković.

Vaš browser nepodržava HTML5

Informisanje mladih o poduzetništvu

Ruku pod ruku idu nezaposlenost i odlazak mladih. U emisiji smo, osim o tom problemu, govorili i o dva festivala - susretu pisaca u Užicu i festivalu srednjoškolskih predstava u Bijeljini.

Čitavu emisiju poslušajte ovdje:

Vaš browser nepodržava HTML5

Glasom mladih 29.04.2018.