Porodice žrtava genocida u Srebrenici obišle mjesta stratišta

U nekadašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi u mjestu Kravica kod Srebrenice, ubijeno je 1.313 Bošnjaka u julu 1995.godine. Među njima je bilo i maloljetnih osoba.

U Kravicama je ubijen i sin Hurije Avdić. Imao je 21 godinu. "Šta da radim, krila sam ga u ratu od granata, ali su ga doveli ovdje", kaže Hurija.

Među 1.313 ubijenih Bošnjaka je i suprug Šuhre Sinanović. U srebreničkom genocidu je izgubila i djevera i mnogobrojnu porodicu.

Policija bh. entiteta Republike Srpske nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca. Cvijeće su položile na ogradi ispred zadruge.

Porodice su došle u Kravicu u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine. Želja je da se obilaskom mjesta masovnog stradanja Bošnjaka oda počast nevino stradalim u srebreničkom genocidu. Na mjestu zadruge u Kravici već nekoliko mjeseci je u toku čišćenje terena i uklanjanje otpada.
 

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u toku je suđenje za zločin u Kravicama. Optužnica je podignuta 2016. godine.
 

U Kravici je ubijen i Nermin, sin Munire Subašić. Nakon više od 20 godina traganja za njegovim posmrtnim ostacima, pronašla je samo koščice. "Imamo Zakon o nestalim osobama gdje obilježavamo svako mjesto stradanja", kazala je Subašić.

Na zgradi nekadašnje policijske stanice u Srebrenici se nalazi spomen ploča gdje je u maju 1992.godine zatvoreno dvadesetak civila. Na tom mjestu je položeno cvijeće.

U bivšoj zgradi Elektrodistribucije u Potočarima je ubijeno oko 200 osoba.

U okviru posjete mjestima stradanja, cvijeće je položeno u dvorištu bivše zgrade Elektrodistribucije u Potočarima gdje su iz baze UN-a odvajani dječaci i stariji muškarci.

Prvi put porodice ubijenih u genocidu su prošetali ulicama u Srebrenici. Skup je obezbjeđivalo oko 30 policajaca. Protekao je bez incidenata.