Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

U ponedjeljak 20. septembara navršava se 18 godina od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine. Memorijalni centar je u septembru 2003. godine zvanično otvorio tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Iste godine, u mjesecu martu, ukopano je prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

Odlukom visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima za mezarje i spomen obilježje za preko 8.000 srebreničkih dječaka i muškaraca ubijenih u genocidu u julu 1995. godine.

Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida, 25. juna 2007. godine donio je bivši visoki predstavnik Međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling, kratko prije isteka njegovog mandata.

Od 2003. godine u mezarju Memorijalnog centra obavljena je 21 kolektivna dženaza. Do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida, pronađene u više od 150 masovnih grobnica u okolini Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Najmlađa žrtva genocida, ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Fatima Muhić koja je imala samo jedan dan kada je ubijena. Njeni posmrtni ostaci pronađeni u u krugu bivše fabrike akumulatora.

U Memorijalnom centru Potočari ukopan je i Rudolf Hren, katolik iz Srebrenice koji je bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine i ubijen je u genocidu jula 1995. godine.

U povodu obilježavanja 18-te godišnjice od otvaranja Memorijalnog centra upriličena je izložba pod nazivom „Koracima onih koji (ni)su prešli“. Izložba je postavljena u prostoru bivše fabrike akumulatora. Izložba će biti dio stalne postavke Memorijalnog centra.

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida. Sastoji se od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim istorijskim lokacijama.

Centralni spomenik, na ulasku u Memorijalni centrar Potočari, podsjećanje na genocid u julu 1995. godine u Srebrenici u kojem je ubijeno više od osam hiljada muškaraca i dječaka.

Majke, koje su u genocidu izgubile djecu i ostale članove porodice u Memorijalni centar Potočari dolaze svakodnevno. 

Hiljade ljudi svake godine posjeti Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kako bi odali počast žrtvama genocida.

Obilježavanju 18-te godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Potočari prisustovale su predstavnice Udruženja majke Srebrenice i Žepe, predstavnici opštine i institucija oba bosanskohercegovačka entiteta.