'Sada čekamo naše mrtve': Bes i očaj u Gaziantepu

Rođaci i prijatelji gledaju u pravcu ruševina u Gaziantepu, u nadi da će ispod ruševina izvući žive ljude

U Gaziantepu, gde se nastavljaju snažni naknadni potresi, stanovnicima nedostaje skoro sve. Prodavnice su zatvorene, grejanja nema jer su gasovodi presečeni da bi se izbegle eksplozije, a pronalazak benzina je težak.
 

Mnogi preživeli se osećaju napušteno jer se takođe bore protiv hladnog vremena, posebno zato što su mnogi izjurili napolje, a da nisu imali vremena da obuju cipele kada je zemljotres pogodio.
 

Dan nakon razornog zemljotresa, delovi Gaziantepa su pretvoreni u gomile šuta, a tačan broj ljudi ispod ruševina nije poznat

Najoštećeniji delovi provincije Gaziantep su u najudaljenijim okruzima, gde su se srušile stotine zgrada.

„Putevi su delimično uništeni, veoma je teško doneti pomoć u ova područja“, rekao je agenciji AFP Gokhan Gungor, kuvar koji se dobrovoljno prijavio da deli hranu preživelima.
 

„Gde su nestali svi naši porezi naplaćeni od 1999. godine?", upitao je jedan stanovnik Gaziantepa, misleći na namet nazvan "porez na zemljotres" koji je uveden nakon što je snažan zemljotres uništio velike delove severozapadne Turske i ubio 17.400 ljudi.
Na fotografiji blokovi jedne od zgrada u Gaziantepu.
 

Prihodi, koji se sada procenjuju na 88 milijardi lira, ili 4,6 milijardi dolara -- trebalo je da budu potrošeni na prevenciju katastrofa i razvoj hitnih službi. Kako je taj novac zapravo potrošen nije javno poznato.
Na fotografiji devojka rukama uklanja komade betona u Gaziantepu.

U utorak uveče u Gaziantepu, epicentru prvog zemljotresa u Turskoj, temperatura je pala na -1 stepen.
Tokom ostatka sedmice u Gaziantepu će noćne temperature biti do -7 stepeni, a pašće još niže ka planinskim predelima.

Žena sa psom čeka na vesti od spasilačkih službi i volontera u Gaziantepu

Zagrljaj dok se čekaju vesti o članovima porodice i prijateljima

Ako nema dovoljno spasilaca, volonteri kažu da će morati sami da uđu i da obave težak posao.
„Idemo na mesta da pomognemo ljudima koje je prvobitno trebalo da spasi Crveni polumesec, ali tamo pomoć ne dolazi“, rekla je Ceren Sojlu, članica volonterske grupe koju je osnovala desničarska opoziciona partija Iji.
 

Do dolaska spasilačkih službi, lokalno stanovništvo je samo, uz pomoć pijuka i pajsera, pokušavalo da dođe do preživelih
 

U utorak popodne ponovo su raspoređeni spasioci i psi tragači, ali lokalno stanovništvo je reklo agenciji AFP da je prekasno.
"Sada čekamo naše mrtve", rekla je jedna od sagovornica AFP-au.