Mihajlović: Gasovod između Srbije i Bugarske obezbeđuje gasnu nezavisnost

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlovic

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je u sredu (2. februar) da će izgradnjom magistralnog gasovoda Niš-Dimitrovgrad Srbija obezbediti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, što će unaprediti bezbednost i nezavisnost u gasnom sektoru.

Izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske počela je 1. februara na delu gasovoda od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Gasni interkonektor Srbija – Bugarska jedna je od alternativa Srbije za ruski gas, a prema ranijim istraživanjima Radija Slobodna Evropa, kroz gasovod će teći prirodni tečni gas (LNG) iz Grčke, od više dobavljača.

"Mi smo pre dve godine imali samo jedan pravac snabdevanja, i to iz Ukrajine. Sada imamo Balkanski tok, radi se i interkonekcija Srbija-Bugarska. Počeli su radovi i taj gasovod bi trebalo da bude operativan 2023. godine, što nam daje mogućnost da gas dobijamo i iz drugih izvora", navodi Mihajlović.

Mihajlović dodaje da to obezbeđuje stabilnost i mogućnost diverzifikacije snabdevača "jer ćemo moći da gas dobijamo i iz Grčke, iz Azerbejdžana, a u budućnosti iz Izreala i sa Kipra".

"Suština je da imamo nekoliko pravaca i izvora, jer mnogo toga danas zavisi i od politike, ne samo od energetike", rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je na nacionalnom nivou oko 40 odsto teritorije Srbije gasifikovano.

"Jedino je Vojvodina dobrim delom gasifikovana. Definitivno će diverzifikacija ruta i snabdevača omogućiti da se taj procenat poveća", rekla je ona.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Pročitajte i ovo: Počela izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Vrednost projekta je 85.5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49.6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju gasovoda 1. februara da je taj projekat planiran 2015. godine i da je jedan od prioritetnih projekata EU.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ministarka energetike Zorana Mihajlović: Srbija ne želi samo gas iz Rusije