Normandijske plaže: Dan D i danas

Kombinovana fotografija prikazuje iskrcavanje američkih pojačanja na plažu Omaha tokom Dana D blizu francuskog mjesta Vierville sur Mer 6. juna 1944; lijevo je ista plaža fotografisana u augustu 2013. godine.

Desno, oboreni avion na plaži Juno u Saint-Aubin-sur-Mer, lijevo ista plaža kako izgleda danas.

Desno, američke snage se iskrcavaju na obalu sa plovila za iskrcavanje Obalske straže na plaži Omaha 6. juna 1944; lijevo, ista plaža 2013. godine.

Desno, američka pojačanja marširaju uzbrdo pored njemačkog bunkera iznad plaže Omaha. Lijevo, mladi pješaće pored istog bunkera.

Desno, američke snage se okupljaju oko signalnog punkta koji koriste inžinjeri koriste nakon što su protjerane njemačke trupe sa plaže Omaha 7. juna 1944.

Crkva na fotografiji je obhnovljena u okviru Maršalovog plana kao i čitav normandijski gradić Aunay-Sur-Odon koji je sravnjen u savezničkim zračnim napadima.

Američke snage prave borbeni plan u dvorištu seoskog gazdinstva u Les Dunes de Varreville blizu zone iskrcavanja na plaži Utah. Okruženi su truplima stoke koja je stradala u artiljerijskom napadu.

Njemačke vojnike, zarobljene nakon iskrcavanja iskrcavanja na Dan D, čuvaju američke snage u kampu u Nonant-le-Pinu 21. augusta 1944.

Američki vojnici prelaze preko grudobrana na plaži Utah, blizu La Madeleine u Normandiji 6. juna 1944.

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Evropi, general Dwight D. Eisenhower, razgovara sa američkim padobrancima na aerodromu Greenham Common Airfield u Engleskoj 5. juna, dan prije iskrcavanja na Normandiju.

Tenk Cromwell predvodi kolonu britanske vojske prema od Zlatne plaže prema kopnu nakon iskrcavanja u Ver-sur-Meru u Normandiji.

Američki padobranci voze zaplijenjeno njemačko vozilo na DAn D u Karentanu, Francuska.

Kanadske snage patroliraju duž ulice Saint-Pierre u gradu Kaenu nakon što su protjerali njemačke vojnike.

Tijelo njemačkog vojnika leži na glavnom trgu u mjestu Place Du Marche nakon što je zauzet od strane američkih snaga.

Britanske snage osiguravaju uništeni trg nakon što su njemačke snage protjerane iz grada Kaena u julu 1944.

Sa desne strane, američki rendžeri opkoljavaju uništeni bunker dva dana nakon što su zauzeli strateški položaj iznad plaže Pointe du Hoc.

Njemački ratni zarobljenici marširaju na plaži Juno prema brodu koji će ih odvesti u Englesku nakon što su ih zarobile kanadske trupe 6. juna 1944.