Novi Sad postao 'Evropska prestonica kulture'

Centralni događaj svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture bila je predstava „Zeniteum :: 2022“ reditelja Dragana Živadinova, ispred zgrade pokrajinske Vlade.

Kako su naveli organizatori, matematika je centralna tema scenarija „Zeniteum :: 2022".  Matematika kao oruđe i jezik koji čoveku omogućava da opiše svoje duhovno ostvarenje.

Predstava peva u slavu nauke i kroz umetnost slavi velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića.

Okupljeni građani na Bulevaru Mihajla Pupina, gde je održan centralni događaj. 

Naslov predstave svečanog otvaranja potiče od transnacionalnog umetničkog pokreta zenitizam, umetnika i urednika časopisa Zenit, Ljubomira Micića (1895 – 1971), koji je u svom međunarodnom časopisu oblikovao modernističku umetnost između dva svetska rata u Beogradu, Zagrebu, Parizu, Berlinu.

Prethodno je u Srpskom narodnom pozorištu održana primopredaja plakete "Evropska prestonica kulture".

Premijerka Srbije je na svečanoj ceremoniji izjavila da ne postoji grad koji je više zaslužio da visoko uzdigne evropsku zastavicu omladine i kulture.

U Srpskom narodnom pozorištu održan je muzičko-plesni program, u kojem su učestvovali brojni predstavnici novosadske i vojvođanske kulturne scene.

Novi Sad u 2022. godini nosi titulu Evropske prestonice kulture, zajedno sa Kaunasom u Litvaniji i Ešom u Luksemburgu.

Novi Sad je prvi grad van Evropske unije koji je ovu titulu u okviru posebnog programa za države kandidate za članstvo u EU.