Izložba u 68 soba hotela ’Beograd’

Nekada popularno mesto za prenoćište, koje je u međuvremenu zatvoreno, ovih dana je ponovo zaživelo. Hotel "Beograd" nakratko je postao galerija u kojoj su radove izložili brojni domaći i inostrani umetnici i umetnice.  

Stepenicama kojima su nekada šetali gosti hotela, sada prolaze posetioci.

I hotelska recepcija je u ovom kontekstu postala deo izložbe. 

Svaka od 68 soba je ulaz u zaseban umetnički svet. 

“Kopfkino” je naziv postavke koju potpisuje multimedijalna umetnica Dea Džanković. Ova nemačka reč u doslovnom prevodu znači “bioskop u glavi”, a odnosi se na nade i strepnje koje se poput mentalnih slika projektuju u čovekovom umu.

U sobi broj 25 posetilac zatiče stari dušek bez kreveta, gajbicu koja služi kao noćni stočić, ispijenu šoljicu kafe, neispražnjenu pepeljaru, nehajno bačen komad intimnog veša i poruku ispisanu na engleskom: “Volim te, ali više volim krek (vrsta narkotika, prim. RSE.)” Autorka Milana Trifunjagić, apsolvetkinja na studijama scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, nazvala je ovu postavku “Crook and the city 2021.” (Propalica i grad 2021.) Instalacija se nadovezuje na njenu postavku “Krek i grad”. Autorka tendenciozno pravi asocijacije na planetatno popularnu seriju “Seks i grad”, ali svoje radove smešta u kontekst, kako sama kaže, “balkanske egzotike”.

Umetnica Jovana Jovanović izložila je neke od figurica iz svog opusa. Studentkinja je završne godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Pored slikarstva bavi se sitoštampom i keramikom.

Umetnik i istoričar umetnosti Dragan Srdić u sobi broj 32 izložio je razbijenu spomen ploču koju je jula 1948. godine postavila tadašnja vlast socijalističke Jugoslavije. Postavka nosi naziv “Dezinformacije”, a na tabli su ispisane reči: "U ovoj kući držane su sednice Pokrajinskog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Srbiju pre rata i u toku rata. Mesni komitet komunističke partije Srbije za Beograd, jula 1948.”

Svestrani umetnik Predrag Caranović izložio je postavku “Čopor vukova 2021”, koju čine nekoliko starih drvenih daski za peglanje. Rođen 1955. u Kladovu, Caranović živi i radi u Beogradu, gde je 1980. diplomirao na odseku Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu. Imao je više izložbi u Beogradu, a učestvovao je i na niz kolektivnih izložbi u zemlji i svetu.

Yao Wang rođen je 1993. godine u Kini, a osnovne i master studije lepih umetnosti završio je u Londonu, gde je imao i više izložbi. Bio je gost rezidencijalnog programa Kulturnog centra Grad u Beogradu, u okviru kojeg je početkom ove godine učestvovao na grupnoj izložbi. U sobi broj 62 nekadašnjeg hotela “Beograd” izložen je njegov rad pod nazivom “Limbo 2021.” 

Pred posetiocima su i radovi koje su napravili zatvorenici u kazneno-popravnim ustanovama. Radovi su deo iz kolekcije Ljudmile Stratimirović, osnivačice i umetničke direktorke Kulturnog centra Grad.

U ruiniranoj sobi broj 5 hotela “Beograd” umetnik Filip Stefanović izložio je instalaciju “Tree of Life” (Drvo života). Autor je izabrao golo i suvo stablo kao metaforu hotela, ali i životne sredine koja je globalno narušena čovekovim nemarom. Međutim, hotel “Beograd” je, uprkos lošem stanju u kojem se nalazi, kao izložbeni prostor dobio novi sjaj. “Kao što je hotel dobio priliku da zasija ponovo svojim punim sjajem u drugom obliku tako je samo drvo u akvarijumu okruženo živim biljkama,i ima identični imaginarni potencijal da ponovo oživi, da opet bude u punom cvatu”, objsnio je umetnik na svom Fejsbuk profilu.