Forum 2010: Za izgradnju demokratske Crne Gore

Azra Jasavić

U Podgorici je u utorak uveče osnovan dugo očekivan FORUM 2010, koji okuplja istaknute javne ličnosti čiji je cilj izgradnja drugačije Crne Gore, po uzoru na evropske demokratije.

Među grupom crnogorskih intelektualaca koji su, nezadovoljni stanjem u Crnoj Gori, osnovali Forum 2010. između ostalih našli su se nekadašnji lider socijaldemokrata Žarko Rakčević, bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, general u penziji Blagoje Grahovac, istoričar Šerbo Rastoder, književnik i publicista Balša Brković, advokatica Azra Jasavić.

Svi oni, kako se navodi u tekstu sinoć usvojene deklaracije, saglasni su da je izostanak suštinskih, sistemskih promjena doveo do zabrinjavajuće situacije u Crnoj Gori, slabljenja njenih institucija, urušavanja društvenih vrijednosti, nedjelotvornost pravnog poretka, neodlučnosti u
Upravo se zalažemo za to da svima nama u Crnoj Gori bude dobro, da opšti cilj bude iznad ličnog i da afirmacija vladavine prava i pune demokratije, bez pritiska bilo koje vrste, bez manipulacija..
borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zato je cilj foruma zaštita javnog interesa, kontrolisana i smjenjiva vlast, socijalna pravda, eliminacija svih oblika diskriminacije. Advokat Azra Jasavić:

"Upravo se zalažemo za to da svima nama u Crnoj Gori bude dobro, da opšti cilj bude iznad ličnog i da afirmacija vladavine prava i pune demokratije, bez pritiska bilo koje vrste, bez manipulacija, bez involviranja u nešto što nije etički ,nemozemo ostvariti ono što hoćemo, a to je država na koju ćemo svi biti ponosni i zadovoljni što živimo u njoj."


Koliko je ostvarivanje tih ciljeva realno i podrazumijeva li širu društvenu saradnju, uključujući i onu sa političkim partijama, pitali smo Žarka Rakčevića:

"Mi ćemo se boriti za vrijednosti koje smo promovisali u deklaraciji. I to podrazumijava saradnju sa političkim partijama u opoziciji i sa političkim partijama koje su na vlasti, sa nevladinim sektorom, apsolutno sa svim strukturama u društvu koje mogu doprinijeti mijenjanju situacije u Crnoj Gori i laganom procesu uspostavljanja vrijednosti za koje se zalažemo. Mi smo civilni sektor i sigurni smo da dolazi vrijeme kao u stabilnim sistemima u kojima će civilni sektor imati posebnu odgovornost da se krupna društvena pitanje rješavaju u demokratskom dijalogu."


Sporo ali efikasno
Nije nam nije namjera da ničije mjesto na političkoj sceni zauzmemo.


RSE: Pokušavate li da zauzmete poziciju nekadašnje Grupe za promjene koja je na kraju ipak prerasla u političku organizaciju:

RAKČEVIĆ: Ne, definitivno ne. Tako da nam nije namjera da ničije mjesto na političkoj sceni zauzmemo. Želja nam je da doprinesemo kvalitetom prijedloga i kvalitetom ljudi koji prezentiraju te ideje, Crna Gora krene u nekom pravcu drugačijim smjerom, a u nekim djelovima sistema gdje se generalno strateski dobro izabrani pravci da sve to bude brže.

Kako je pojašnjeno u deklaraciji, forum će svoje aktivnosti ostvarivati preko javnih tribina, debatnih klubova, javnih nastupa i okupljanja, konferencija za novinare, saopštenja za javnost. Na konstataciju kako sigurno ima onih koji smatraju da će to biti još jedan bezuspješan pokušaj demontaže ukorijenjenog sistema u Crnoj Gori, Azra Jasavić odgovara kako je uvjerena u uspjeh:

"Bilo kakvi dobronamjerni ili zluradi komentari neće destabilizovati onaj krajnji cilj, a to je stvaranje ambijenta u Crnoj Gori na koga ćemo svi biti zajedno ponosni."


RSE: Jesu li to "puževi koraci" ili očekujete neku drugačiju dinamiku?

JASAVIĆ: Smatram da je to jedan mukotrpan rad pred nama, da je evidentno da se ništa ne može tako brzinski postići, ali ono što očekujem jeste da se ne gubi nada, da stvari mogu da idu mnogo bolje. Računam da neće biti ni lako ni brzo, ali da će sigurno biti efikasno.