Fimi media: Izneseni završni govori, presuda u utorak

Ivo Sanader i njegov branitelj Čedo Prodanović ispred zagrebačkog suda 2012. godine, ilustrativna fotografija

Iznošenjem završnih govora obrane suđenje za korupciju enormnih razmjera u slučaju „Fimi media“ bliži se kraju. Prvostupanjska presuda bivšem premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu i njegovim pomagačima, kao i samom HDZ-u bit će izrečena sljedećeg utorka.

Nakon više od dvije godine i nakon saslušavanja preko 300 svjedoka, suđenje za najozbiljniju korupcijsku aferu u Hrvatskoj je pred izricanjem prvostupanjske presude.

Bivšem hrvatskom premijeru i bivšem šefu HDZ-a Ivi Sanaderu prijeti najviša moguća kazna od 15 godina zatvora i zapljena sve imovine za koju ne može dokazati zakonito porijeklo, tužitelji traže da HDZ vrati 30 milijuna kuna, koliko je po optužnici bio njihov dio plijena izvučen preko marketinške agencije „Fimi media“ iz javnih poduzeća i ministarstava, a za optuženike koji su se pokajali i surađivali traži se od jedne do maksimum tri godine.

Bivši šef Carine i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je prema optužnici bio glavni operativac koruptivne hobotnice, kajao se i posljednjeg dana.

Mladen Barišić

„Još jednom se ispričavam svima koje sam oštetio ili povrijedio svojim nepromišljenim postupcima te još jednom izjavljujem da se zbog svega toga kajem i da mi je žao.“

A što je u svojoj završnoj riječi rekla optužba?

„Smatramo da je tijekom ovog postupka dokazano da su članovi udruženja postupali upravo po nalozima optuženika Ive Sanadera koji je odredio ulogu i zadatak svakoga od njih, kao i da je s pozicije funkcije koju je obnašao stvorio pretpostavke njihova djelovanja“, kazala je zamjenica glavnog ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak.

Ona je najskandaloznijom ocijenila Sanaderovu izjavu da se nikada ne bi maknuo sa najmoćnije funkcije u zemlji, da je znao što mu se sprema, a činjenicu da je obavljao visoke političke funkcije uzela mu je kao - najotegotniju okolnost.

„Da, on je u nekoliko navrata dobio povjerenje građana ove države, koje je na vrlo brutalan i okrutan način izigrao i sa posljedicama koje su dalekosežne, a čini se da ih ovo društvo osjeća i danas, pa stoga predlažemo ovom sudu da – imajući sve te okolnosti u vidu - izrekne kaznu zatvopra u maksimalnom trajanju.“

Tužiteljstvo traži da se imovina oduzme i od članova obitelji na koje je Sanader prepisao dio onoga što je na ovaj način stekao. Od sedam članova obitelji, četvero naime nikada nije radilo.

„Da bi ti ljudi, radeći za današnju prosječnu plaću u iznosu od otprilike 5.000 kuna (oko 670 eura) mjesečno, zaradili novčani iznos od 23.7 milijuna kuna morao bi svaki od njih raditi po 56 godina i pritom ništa ne trošiti“, rekla je tužiteljica Mirna Rukavina.

Sanader sve to odbija i tvrdi da se radi o staljinističkom procesu kojeg je Državno odvjetništvo pokrenulo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor.

„Nema nijednog dokumenta koji bih ja potpisao, nije utvrđen trag novca, nigdje nema tog novca o kojem govore ljudi koji me terete.“

Jedan od HDZ-ovih odvjetnika Vladimir Terešak zatražio je za HDZ oslobađajuću presudu, jer je – tvrdi - i ovaj postupak dokazao da su krali pojedinci, a ne stranka.

„Ako je bilo lopovluka - a bilo ga je – za to su odgovorni pojedinci! Oni su - a ne poštena i ponosna hrvatska sirotinja što se stisnula uz skute HDZ-a da odatle krene u stvaranje države - sebi kupovali kuće i vikendice i punili zidove umjetničkim slikama.“

Dakle, svi su rekli sve što su željeli i mogli. Sudski proces nije nogomet pa da se prognozira rezultat, ali za dojam smo zamolili dobrog poznavatelja problematike, novinara Hrvatske televizije Darka Šokotu.

„Definitivno se može reći samo jedno: za sada je – riječ protiv riječi. Znači, optuženi Mladen Barišić, Branka Pavošević i Nevenka Jurak koji su priznali svoju krivnju protiv riječi Ive Sanadera i njegovih odvjetnika koji negiraju krivnju. Stvar je na sudskom vijeću u utorak – kome će povjerovati, tko je zapravo u pravu i je li USKOK (ured Državnog odvjetništva za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) napravio dobar posao?“