Kazahstanci održali ukrajinski festival podrške žrtvama rata

Pored ukrajinske ulične hrane, za one koji su bili zainteresovani da probaju nacionalno jelo, pripremljen je veliki lonac ukrajinskog boršča.
 

"Bukvalno drugog dana nakon početka rata, Kazahstanci su pokrenuli prikupljanje pomoći za narod Ukrajine od naroda Kazahstana pod sloganom 'Zajedno smo, Ukrajina'", rekla je Valerija Samojlova, sekretarica za štampu ukrajinske ambasade u Kazahstanu.

“Mi smo 8. aprila poslali dva kamiona s humanitarnom pomoći koji će kopnenim putem stići do Ukrajine, zaobilazeći Rusku Federaciju. Naravno, moraće da putuju dvije do tri nedelje”, rekla je Samojlova. "Ukupno je iz Kazahstana poslano oko 170 tona humanitarne pomoći, uključujući sedam kamiona i mnogo letova. Tako da osjećamo ogromnu podršku i veoma smo zahvalni na tome".

Ona je rekla da se pomoć u Ukrajinu šalje uglavnom preko Poljske i Mađarske.

Muškarac pozira za selfi sa ukrajinskom zastavom.

Ručno rađene činije u ponudi u plavoj i žutoj boji Ukrajini.

Primjer kazahstanskog multikulturalizma, gdje se tradicionalna ukrajinska odjeća proizvodi u Uzbekistanu.

"Nema vezenih košulja u vašoj veličini. Jučer je sve oduzeto", rekla je prodavačica jednom kupcu. "Danas možete kupiti ono što je ostalo. Možete naručiti, ali mi to nećemo donijeti odmah jer ih pravimo u Uzbekistanu".

Portret ruskog predsjednika Vladimira Putina, rad umjetnika iz Almaty Murata Dilmanova sa sloganom "Kemel Jemelevich", referenca na Putinov januarski govor u kojem se nije mogao sjetiti imena kazahstanskog predsjednika Qasym-Zhomart Toqaeva i umjesto toga je rekao "Kemel Zhemelievich".

Učesnici su bili podstaknuti da dodaju žute i plave trake kako bi stvorili šareni mozaik.

Žena u haljini s motivom iz Ukrajine.

Šareni vijenci predstavljeni su tokom ukrajinskog festivala u Almatiju.

Trake sa bojama ukrajinske zastave vezane za drvo koje je upravo procvjetalo.

Ovo štene je takođe bilo dio ukrajinskog festivala u Almatiju, Kazahstan.