Crvene stolice, cipele i ogledala kao podsetnik na ubijene žene u Srbiji

Aktivistkinje ženskih udruženja iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske pored crvenih stolica sa cipelama i ogledalima na kojima su ispisana imena žena ubijenih u porodično-partnerskom nasilju. U Srbiji su tokom 2022. ubijene 23 žene i jedna devojčica.

"Ogledalo je način da pogledamo u oči jedni drugima. Cipele govore da su one prisutne u našem sećanju i da ćemo tražiti pravdu za sve ubijene žene. Na ovaj način činimo javnim i vidljivim ono što se skriva i umanjuje", rekla je za RSE jedna od organizatorki Staša Zajović iz mirovne organizacije Žene u crnom.
 

Svaka druga žena u Srbiji ubijena je od strane supruga ili partnera u zajedničkom domu.

 

U 2022. godini je povećan broj slučajeva u kojima je nasilje bilo prijavljeno pre nego što se desilo ubistvo. "Ni u jednom od ovih slučajeva nije ustanovljena odgovornost profesionalaca koji svojim postupanjem ili nepostupanjem nisu sprečili da životi ovih žena i dece budu spašeni", rekla je za RSE Vanja Macanković iz Autonomnog ženskog centra.
 

Organizatori su zatražili od Vlade Srbije da uspostavi Nacionalni mehanizam za praćenje i analizu slučajeva femicida. Iako je najavljeno 2018. godine, Srbija još nije formirala telo za praćenje femicida.

Najmanje 106 žena je tokom 2020. i 2021. godine ubijeno u porodično-partnerskom odnosu u zemljama Zapadnog Balkana.

Srbija je još 2013. godine ratifikovala Istanbulsku konvenciju, međunarodni sporazum Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Ovde sam da dam podršku svim ženama koje su čini mi se u ovo vreme najnebezbednije u svojim domovima, tamo gde bi trebalo da budu najbezbednije. Jako sličnu situaciju imamo i u Crnoj Gori", rekla je za RSE Sabina Talović, aktivistkinja Žena u crnom iz Pljevalja.
 

"Velike su sličnosti između Srbije i Hrvatske, sličan je i broj ubijenih žena. Važno je javno govoriti o femicidu, o teškim posljedicama koje to ostavlja i na porodicu ubijenih žena i na društvo", rekla je Marijana Senjak psihološkinja iz Centra za žrtve seksulanog nasilja iz Zagreba.
 

"Uvijek naglašavam da ljudi koji čine zločine, koji upravljaju ovom planetom treba da uče od majki, od žena koje se bore za mir i bolje sutra za sve", rekla je Šehida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" iz Sarajeva.
 

"Verovanje žrtvama, stalno praćenje, razmena informacija i procena rizika može sprečiti ubistva žena. Reagujte i međusobno sarađujte pre nego što bude kasno!", poručili su organizatori.

SOS brojevi za prijavu nasilja u Srbiji su 0800 100 600 i 0800 100 007 (policija 192), u Bosni i Hercegovini 1265, 1264 i 033 222 000 (policija 122); u Crnoj Gori 080 111 111 (policija 122), na Kosovu 080  019 999 (policija 192).
 

Crvene stolice. Na njima cipele i ogledala sa imenima ubijenih žena. I bele ruže. Tako je u centru Beograda, uz transparente "Nijedna manje" i "Ženski životi su važni", obeležen Međunarodni dan borbe protiv femicida. Uličnu akciju kojom podsećaju na porast broja ubijenih žena organizovali su nevladin Autonomni ženski centar, Žene u crnom i Dah teatar iz Beograda, uz podršku udruženja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. U Srbiji su samo tokom 2022. ubijene 23 žene i jedna devojčica.