Još jedan mandat za Barossa na čelu Evropske komisije

Jose Manuel Barroso

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ponovo je u srijedu izabran pred Evropskim parlamentom za drugi petogodišnji mandat. Novi-stari predsjednik dobio je apsolutnu većinu glasova, uprkos očekivanjima uoči zasjedanja da će imati tanku većinu.

Bivši portugalski premijer dobio je 382 glasa za i 219 protiv. Suzdržanih je bilo 117, prenosi AFP. U glasanju je učestvovalo 718, od ukupno 736 evropskih poslanika.

Barroso se zahvalio evropskim parlamentarcima na "ogromnom povjerenju" koje mu je ukazano. On je podsjetio da je njegova stranka Evropa i da se obavezao da će raditi na "jakoj, slobodnoj i solidarnoj Evropi".

Barroso, jedini kandidat u utrci, koji je dobio podršku svih šefova država i vlada 27 zemalja Evropske unije, uspio je da dobije više od 50 posto glasova evropskih poslanika.

Ovaj veliki odziv trebao bi da mu omogući da se izbjegne drugo glasanje, ako Lisabonski ugovor stupi na snagu. S Lisabonskim ugovorom neophodna je absolutna većina, dok neki evropski poslanici traže u slučaju ratifikacije teksta, da se održi novo glasanje.

Barroso je nakon svog prvog mandata bio izložen mnogobrojnim kritikama. Protivnici su mu prigovarali da ne brani dovoljno generalne evropske interese, te da je pod uticajem velikih država.


Evropski parlament i o ukidanju viza

Inače, očekuje se da će Evropski parlament na današnjem zasjedanju raspravljati i o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Evropska komisija dala je 15. jula zeleno svjetlo za ukidanje viza građanima te tri zemalje te objavila kako se očekuje da će do ukidanja ograničenja doći početkom naredne godine.

Evropski parlament treba o tome donijeti „neobavezujuće mišljenje“, a prijedlog o viznoj liberalizaciji zvanično treba da prihvate i ministri pravde i unutrašnjih poslova 27 članica EU.

Namjera EK, ali i švedskog predsedništva EU, jeste da procedura u Vijeću ministara EU bude završena do kraja novembra, kako bi ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa na Vijeću 30. novembra u Briselu mogli da usvoje prijedlog Komisije o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, što bi otvorilo vrata ukidanju viza 1. januara 2010. godine.