EU i Turska: Odmrzavanje pregovora o članstvu za smanjen priliv izbjeglica?

Žena na obalama Grčke nakon što je čamcem uspjela preći iz Turske

Članice EU poduprle su akcioni plan s Turskom, za kojeg se svi nadaju da će olakšati protok imigranata u Evropu. Gotovo 600.000 njih je samo ove godine iz Turske stiglo, sa željom da se nastane u nekoj od zapadnoevropskih država.

Lideri Evropske unije saglasili su se da se ubrzaju pregovori o liberalizaciji viza za Tursku, te razmotri odledjivanje pregovora o članstvu, ukoliko Ankara uloži novu energiju za ispunjavanje nekih kriterija.

Turci su na samitu tražili tri milijarde eura pomoći za zbrinjavanje skoro dva miliona izbjeglica s Bliskog istoka, posebice Sirije, koje se već četiri godine nalaze na turskoj teritoriji. No, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će članice EU razmotriti taj zahtjev.

"Evropska komisija nije u stanju to sama finansirati iz budžeta. Mnoge detalje još moramo raspraviti, ali smo generalno saglasni da je bolje izbjeglice udomiti što bliže njihovim domovima, nego da ih finansiramo u zemljama članicama. Oko toga smo imali vrlo produktivnu raspravu.“

Dok se u Brusselsu nastavljaju razgovori s delegacijom iz Ankare, Merkelova se sprema na put u Tursku, gdje će boraviti tokom vikenda.

Ako dogovori s Turskom budu uspješni, i ako se zaista smanji priliv izbjeglica u Evropu, onda su briselska zasjedanja ispunila očekivanja. No, previše je „ako“ u cijeloj priči, ocjenjuju posmatrači. Svoje rezerve prema liberalizaciji viza za Turke, te moguće oživljavanje pregovora o članstvu izrazile su neke zemlje članice, medju njima i Grčka, Kipar, te Francuska.

S druge strane, činjenica da Evropa Turskoj posvećuje takvu pažnju, veliki je korak naprijed za predsjednika Tajipa Erdogana, samo nekoliko sedmica prije opštih izbora u njegovoj zemlji.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je zemlje članice da izdvoje više novca za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica u Jordanu, Libanonu i Turskoj, čime bi se olakšao pritisak na Uniju.

Turska je pozvala na uspostavu međunarodne "sigurne zone" za izbjeglice unutar sjeverne Sirije - ali predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk je odgovorio kako je realizacija te ideje sada umnogome otežana ruskim vojnim angažmanom u Siriji.