Ugroženi sovjetski spomenici Estonije

Talin je proglasio skoro uklanjanje sovjetskih spomenika sa javnih prostora širom Estonije. Evo pogleda na neke od spomenika i statua iz komunističkog doba baltičke zemlje dok su još tu.

"Spomenik atomskoj snazi" u sjeveroistočnom gradu Sillamae

Ova statua je jedan od više od 200 spomenika iz sovjetskog doba u Estoniji koji očigledno treba da budu uklonjeni. Početkom avgusta, estonska premijerka Kaja Kallas najavila je na konferenciji za novinare da "sovjetski spomenici moraju biti uklonjeni sa javnih prostora, a mi ćemo to učiniti što je prije moguće".

Spomenik pod nazivom "Slava radu" u centru Kohtla Jarve, sjeveroistočna Estonija

Kallas je navela rusku invaziju na Ukrajinu kao otvaranje "rana u našem društvu na koje nas podsjećaju ovi komunistički spomenici".

Spomenik palim vojnicima tokom Drugog svjetskog rata u Narvi, sjeveroistočnom gradu na granici sa Rusijom

Estonija je bila sovjetska republika od 1944. do ponovnog sticanja nezavisnosti 1991. Danas skoro četvrtina od 1,3 miliona ljudi u zemlji su etnički Rusi.

Spomenik sovjetskim trupama u sjeverozapadnom gradu Lihula koji je uništen 2007.

Ruska vlada kritikovala je odluku da se uklone spomenici, od kojih neki označavaju fizičke ostatke sovjetskih vojnika koji su poginuli u borbi protiv nacističkih snaga.

Spomenik Lenjinu koji je 1990-ih premješten iz centra Narve u ovaj neobičan prostor u gradskom dvorcu Hermann

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je rekao 5. augusta da je "ukidanje spomenika onima koji su spasili Evropu od fašizma, naravno, nečuveno. To ne pripisuje nikakvu čast nijednoj naciji, uključujući Estoniju".

Spomenik u znak sjećanja na bitku iz Drugog svjetskog rata na ostrvu Saaremaa

Puni obim estonskih planova ostaje nejasan, iako će memorijali koji se nalaze na grobljima očigledno biti zabranjeni. Kalas je rekao da komemoracija mrtvima "neće biti zabranjena, ali to treba učiniti na pravom mjestu, a to je na groblju gdje se može dostojanstveno obaviti".

"Bronzani vojnik iz Talina", sovjetski spomenik iz Drugog svjetskog rata prvobitno nazvan "Spomenik oslobodiocima Talina"

U aprilu 2007. ovaj bronzani vojnik je premješten iz centra Talina na svoju sadašnju lokaciju na groblju u glavnom gradu Estonije. Premještanje, koje je uključivalo iskopavanje posmrtnih ostataka sovjetskih vojnika, izazvalo je nerede u glavnom gradu tokom kojih je jedan Rus nasmrt izboden nožem.

Spomenik Sovjetskoj armiji u Narvi označava tačku na kojoj su sovjetske snage prešle rijeku Narvu i odbile nacističke snage.

Lokalne vlasti u Narvi odredile su rok do 20. augusta za uklanjanje ove replike tenka T-34 sa postolja. Nakon što se gomila okupila oko spomenika početkom augusta u znak protesta zbog njegovog planiranog ukljanjanja, zvaničnici su tvrdili da neće ukloniti tenk "u gluho doba noći".

Spomenik u Talinu članovima sindikata koji su "umrli od ruku estonske buržoazije" u septembru 1919.

Estonija je 12. augusta deportovala dva ruska novinara koji su navodno izvještavali o planiranom uklanjanju sovjetskih spomenika. Estonska granična policija je tvrdila da je par "došao u Estoniju radi propagandnog rada kršeći vizni režim".