Ministarka energetike Srbije za smanjenje zavisnosti od ruskog gasa

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će formiranje Regionalne radne grupe, koja je deo Platforme EU za kupovinu energije, doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona.

Mihajlović je 5. maja boravila u Sofiji, gde je učestvovala na sastanku ministara energetike "Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju".

Ona je, kako se navodi u saopštenju za medije, navela da je cilj Srbije, koja stopostotno zavisi od ruskog gasa, da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da bude energetski bezbedna.

Pročitajte i ovo: Srbija naviknuta na krizne planove za snabdevanje gasom

"Danas smo imali prvu radnu grupu u kojoj su sve države partneri koje žele da smanje zavisnost od jednog dobavljača, u našem slučaju je to zavisnost od Ruske Federacije. Da smo ranije radili na diverzifikaciji ne samo ruta, već i dobavljača, bilo bi jednostavnije", rekla je Mihajlović, a navodi se u saopštenju.

Kako je istakla, krajnje je vreme da se učini sve kako bi Srbija imala više dobavljača.

"Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije. Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača, koji god bio", rekla je Mihajlović, objavilo je ministarstvo.

Regionalna radna grupa deo je Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija EК za sprovodjenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja.

"Važno je da ovaj sastanak pošalje i poruku soliradnosti i zajedništva, jer su neke stvari iznad politike", kazala je Mihajlović na skupu na kome pored Srbije i domaćina Bugarske, učestvuju i Rumunija, Severna Makedonija, Grčka, Ukrajina, Turska i Azerbejdžan, kao i direktorka Direktorata EК za energetiku i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

Ona je istakla da su diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom.

Pročitajte i ovo: I Srbija u trci za alternativama ruskom gasu

Mihajlović je u Sofiji razgovarala i sa zamenikom turskog ministra energetike o slobodnim kapacitetima za Srbiju u Turskom toku, kao i sa azerbejdžanskim ministrom i o snabdevanju gasom iz te zemlje, ali i o razvoju novih tehnologija, pre svega kada je reč o vodoniku.

"Na sastanku smo razgovarali o punjenju skladišta pre početka zimske sezone i ubrzanju dekarbonizacije energetskog sektora, kao i o potrebi za zajedničkim reagovanjem u slučaju dodatnih poremećaja, saradnji i solidarnosti", rekla je Mihajlović.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) sastao se u grčkoj luci Aleksandropolis 3. maja sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i liderima Bugarske, Severne Makedonije i Srbije.

Oni su tom prilikom obišli objekte za tečni prirodni gas koji se grade u severnoj Grčkoj kako bi se odgovorilo energetskoj dominaciji Rusije u regionu. Srbija će taj gas dobijati preko Bugarske, sa kojom gradi interkonektor sa rokom završetka sledeće godine.

Sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio pohvalno o tom projektu, izjavio je 5. maja da trenutno ne može da se govori o diverzifikaciji u snabdevanju gasom.

"Mi ćemo tek za dve godine imati mogućnost da nešto dodje do Srbije od nekud, ali pitanje je šta da dodje. Mi tek radimo bugarski interkonektor, a Bugari tek treba da raspišu tender narednih dana, pa onda još najmanje 300 dana da ga izgrade sa svoje strane. Šta da dovedemo? Odakle? To ne pada s neba", rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok.

Srbija stopostotno zavisi od ruskog gasa, a ugovor sa ruskom kompanijom Gaspromom, kojom je definisana cena tog energenta ističe, zbog čega su u maju najavljeni novi pregovori.