Krivolov na kazahstansku sajga antilopu

Ovo je mužjak sajga antilope.

Ova antilopa karakterističnog nosa nekad je živjela područjem koje se protezalo od Azije do zapadne Evrope. Danas se može naći u Rusiji i Mongoliji, ali veća populacija živi u Kazahstanu.

Naučnici vjeruju da im je nos evoluirao kako bi im pomogao u filtriranju prašine iz vazduha i tokom zagrijanog ljetnog perioda, kao i tokom zime.

Populacija sajga antilope se dramatično smanjila. Dvadesetih godina prošlog vijeka, došlo je do prekomjernog lova, a u jednom trenutku čak i do granice izumiranja vrste, prije nego što su sovjetske vlasti donijele zakon koji ograničava lov na sajga antilopu. U 2015. godini, u samo nekoliko sedmica, bakterijska kuga je uništila 220.000 jedinki, odnosno 62 posto tadašnje svjetske populacije.

Međutim, populacija se u jednom trenutku popravila. U ovogodišnjem istraživanju navodi se da je broj jedinki antilope u Kazahstanu u samo dvije godine skočio sa 152.000 na 334.000.

Ali prijetnja ne prestaje. Rogovi mužjaka sajga antilope su u Kini izuzetno cijenjeni.

Dio robe u kojoj su bili rogovi sajga antilope, zaplijenjene od vlade Hong Konga. Proizvodi koji se nude kao "detox" sa dodatkom roga ove entilope su veoma popularni u Kini. Istraživanje kineskih Singapuraca iz 2018. pokazalo je da je 13 posto onih koji su u prošloj godini odbacili neki oblik "alternativne" medicine na bazi roga sajga antilope.

Zbog toga su tzv. sajga rendžeri - zaduženi da štite životinje od lovokradica - ključni za njihov opstanak. Ali ovaj posao u Kazahstanu je sve opasniji.

U januaru 2019. godine, rendžer Erlan Nurgalijev (na fotografiji) i kolega bacili su se u potjeru za automobilom krivolovaca po kazahstanskoj pustinji. Nakon konfrontacije, jedan od tri lovokradice je puškom udario Nurgalijeva u glavu. Rendžer je umro dva dana kasnije.

U noći 23. jula ubijen je drugi kazahstanski rendžer. Kada su Kaniš Nurtazinov i kolega ganjali lovokradice koje su pokušale pobjeći u mrak, jedan od lovokradica je navodno pucao u automobil rendžera, usmrtivši Nurtazinova. Ovaj 43-godišnjak iza sebe je ostavio ženu i četvoro djece.