Drugo poluvreme utakmice za predsedničkog kandidata demokrata

Debata dela kandidata Demokratske partije

U prvoj debati u sredu veče deset pretendentata u Demokratskoj stranci u utrci za predsedničku nominaciju, najveću pažnju je privukla liberalna političarka Elizabet Voren (Elizabeth Warren), senatorka iz Masačuseca, čija popularnost raste i treća je na listi prema istraživanjima javnog mnjenja iza Džoa Bajdena (Joe Biden) i Bernija (Bernie) Sandersa.

Polemisalo se o zdravstvenoj zaštiti i migracijama. Nekolicina njih koji se smatraju autsajderima pokušali su skrenu pažnju na sebe kritikama predsednika SAD Donalda Trampa i politike prema abortusu.

Tramp je kratko prokomentarisao debatu na Floridi kao "dosadnu".

Pročitajte i ovo: Demokrate počinju dugu borbu za izbor Trampovog protivnika

Još deset pretendenata Demokratske stranke, među njima i Bajden i Sanders, učestvovaće u četvrtak veče u debati, koju će preko televizije i društvenih mreža pratiti milioni birača.

Tokom dvočasovne debate u Majamiju, samo su se Voren i još jedan takmac, založili da se privatno zdravstveno osiguranje zameni sa državnim.

Voren je izmamila veliki aplauz zbog te inicijative. "Ima mnogo političara koji kažu ’Oh, to jednostavno nije moguće… Time nam u stvari poručuju, da se zapravo neće za to boriti. Zdravstveno osiguranje je osnovno ljudsko pravo i ja ću se boriti za osnovna ljudska prava", kazala je Voren.

Ovu inicijativu je od ostalih pretendenata jedino podržao gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio).

Međutim, senatorka iz Minesote Emi Klobušar (Amy Klobuchar) je upozorila: "Zabrinuta sam da bi na taj način za četiri godine lišili pola Amerikanaca zdravstvenog osiguranja". I bivši kongresmen Džon Delani (John Delaney) se složio sa tom konstatacijom.

Publika je takođe pozdravila deo govora Elizabet Voren o ekonomskom populizmu.

Elizabet Voren u kampanji

"Ko zaista ima koristi od ovakve ekonomije? Ona ide samo u prilog sve malobrojnijem sloju na samom vrhu”, naglasila je Voren.

"Nužne su strukturalne promene u našoj vladi, našoj ekonomiji i našoj zemlji”, dodala je.

Beto Orurk (Beto O'Rourke), još jedan bivši kongresmen, prvi je pokazao znanje španskog jezika, ističući da stabilna demokratiji treba "sluša sve glasove”.

Međutim, ovog nekadašnjeg liberala koji je mnogo obećavao, žestoko je kritikovao Džulijan Kastro, nekadašnji član kabineta Baraka Obame, jedini kandidat latinoameričkog porekla u ovoj utrci. Pozvao ga je da podrži njegov plan o dekriminalizaciji ilegalne imigracije, poručivši svom kolegi iz Teksasa: "uradite vaš domaći zadatak”.

Dva manje poznata kandidata sporila su se oko spoljne politike, što pokazuje nejednistvo među demokratama oko američkih intervencija u svetu.

Tako je kongresmen iz Ohaja Tim Rajan (Ryan) potecnirao da SAD moraju da ostanu "potpuno angažovane” na Bliskom istoku.

Međutim, Tulsi Gabard (Gabbard), kongresmenka sa Havaja odbacila je Rajanov stav: "Da li ćete to reći roditeljima dvojice vojnika koji su nedavno ubijeni u Avganistanu?”

Senator iz Nju Džerzija Kori Buker (Cory Booker) jedini je kandidat koji u sredu veče nije podigao ruku kada je postavljeno pitanje da li bi potpisao Sporazum o nuklearnom programu Irana iz 2015, kao što je učinila Obamina administracija.

Kada se guverner države Vašington Džej Insli (Jay Inslee) hvalio zbog svog doprinosa pravu na reprodukciju, Emi Klobušar je dobila aplauz zbog odgovora: "Ovde su tri žene koje se žestoko bore za pravo da biraju”.

Insli je kasnije privukao pažnju kada je na pitanje voditelja ko je najveća geopolitička pretnja po državu, odgovorio: "Donald Tramp”.

De Blazaio je rekao da ima drugačiji stav od ostalih oko nasilja izazvanog oružjem: "Ima nešto što me razlikuje od svih ostalih kolega u ovoj utrci a to je da u poslednjih 21 godinu podižem sina Afroamerikanca”.

On je dodato da njegov sin Dante mora bude "izuzetno obazriv zbog mnoštva tragedija između naših mladih muškaraca i naše policije”.

Tramp: Dosadno!

Donalad Tramp je rekao da je debata bila "dosadna”, prateći je na putu za Japan na samit G20.

Istovremeno je kritikovao domaćine debate NBC i MSNBC kada su zbog mikrofonije pustili reklame usred debate.

"NBC i MSNBC treba da se stide zbog užasnog tehničkog ispada usred debate. Potpuno neprofesionalno i dostojno samo organizacije‘lažne vesti’, kao što su one!”

Trampov tim koji će voditi kampanju za reizbor je saopštio da je debata pokazala da demokrate predlažu "radikalno preuzimanje od strane vlade američkog društva što bi uništilo Američki san kome mnogi imaju pristup zbog rasta Trampove ekonomije”.

Svi kandidati Demokratske partije

Džo Bajden i Berni Sanders, dvojica kandidata sa za sada najvećim šansama, svakako će biti u centru pažnje drugog dana debate u četvrtak veče.

Bajden, kao bivši potpredsednik SAD, pokušava po treći put da postane predsednički kandidat demokrata. On je pragmatični centrista, kako ga opisuje BBC, čija pozicija jača nakon početnih gafova.

Sanders je socijalista koji obećava "političku revoluciju”, uključujući besplatno zdravstvo za sve i otpisivanje studentskih dugova po osnovu kredita u visini od 1,6 hiljada milijardi dolara.