U Potočarima kod Srebrenice ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po naredbi Suda BiH.

Na lokalitetu Potočara u opštini Srebrenica, na istoku Bosne i Hercegovine, ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, odnosno o ženi koja je 1995. godine donesena i ukopana na ovom lokalitetu, navodi se u saopštenju.

“Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci ove žrtve biće prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke i sudsko – medicinske obrade, te izuzimanja koštanih uzoraka, radi utvrđivanja identiteta uz pomoć DNK analize”, ističe se u saopštenju za javnost.

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH po naredbi Suda BiH.

Ekshumaciji su prisustvovali, pored istražitelja Instituta, i doktor sudske medicine, radnici, mehanizacija, te pripadnici Policijske stanice Srebrenica.

Od 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljeno je 20 kolektivnih dženaza.

U proteklih 18 godina ukopane su 6.652 identifikovane žrtve genocida.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih snaga iz Srbije ubile su više od 8.000 Bošnjaka.

U januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterisao je djelovanje VRS u Srebrenici kao genocid.

U tom gradu i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava pozitivno su identifikovani.

Još se traga za više od njih 1.000.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srebrenica: Genocid u tri čina