Protest u Beogradu: Traži se čist vazduh

Aktivisti i deo građana prestonice Srbije okupili su se na platou Trga Slavija, jednom od glavnih kružnih tokova u prestonici, a protest je nastavljen šetnjom do Trga Republike u centru grada.

 

Eko straža i okupljeni građani sa protesta su poručili da traže poštovanje Ustava, člana 74. koji garantuje čistu životnu sredinu.

Organizator protesta je neformalna grupa građana „Eko straža“.

"Za par meseci kreće nova sezona zagađenja, a  već sledećeg kupovina čvrtih goriva lošeg kvaliteta (sirovni lignit) koji su jedan od uzročnika zagađenja. U međuvremenu je došlo i do velikog požara na deponiji Vinča, koji je nedeljama emitovao kancerogene supstance koje je vetar nanosio pravo na grad od dva miliona stanovnika“, poručuju iz Eko straže.

"Naša dužnost je da potomstvu ostavimo zdravu životnu sredinu. Od toga nema većeg patriotizma", tvrde okupljeni aktivisti.

U pojedinim gradovima Srbije deo zagađenja traje 365 dana u godini, poručuju organizatori. "Problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti, potrebna nam je solidarnost cele nacije“, upozoravaju iz ove ekološke grupe.

Aktivisti takođe traže i objektivno informisanje i hitno rešavanje svih "gorućih" problema: progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit.

Čestično zagađenje obuhvata urbanu teritoriju cele Republike Srbije gotovo bez izuzetka, tvrde  u Eko straži.

Među zahtevima su i sanacija svih upaljenih deponija, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih. 

Nakon šetnje kroz centar Beograda, protest je završen na Trgu Republike.