Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije blokirali autoput

Ekološki aktivisti blokirali su most Gazela, koji je deo međunarodnog autoputa, tražeći da se izmene Zakona o planiranju i izgradnji stave van snage.

Aktivisti su naveli da se zemljište u javnoj svojini "poklanja domaćim i stranim investitorima", koji su pravo korišćenja zemljišta dobili kroz proces privatizacije preduzeća u vlasništvu države.

Ljiljana Bralović, predsednica ekološkog udruženja "Suvoborska greda" iz Pranjana na zapadu Srbije za RSE je rekla da očekuje da vlast ozbiljno shvati protest ekoloških organizacija i povuče zakon.

Savez ekoloških organizacija (SEOS) koji su organizovali blokadu, čine organizacije "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica, "Marš s Kolubare" iz Valjeva, "Suvoborska greda" iz Pranjana, "Eko brigada Jagodina", "Neko brine za Levač" iz Rekovca i "Zaštitimo Dobrinju i okolinu" iz Dobrinje.

Mia Štal, jedna od učesnica protesta iz Beograda, sa momkom se preselila na Homolje na istoku Srbije gde se, kako je rekla u razgovoru za RSE, dve-tri godine bavi zaštitom prirode.
Na protest je došla kako bi skrenula pažnju na ekološke probleme tog kraja.
 
"Ilegalna seča koja je prevršila svaku meru, imamo zaštićene vrste poput risa koje su ugrožene i mislim da ljudi u Srbiji nisu dovoljno upoznati sa tim", rekla je Štal. 

Vlast je izmene zakona pravdala time da će one omogućiti olakšice za investiture, unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, kao i da će se sa izmenama unaprediti zelena agenda.

Most Gazela deo je međunarodnog autoputa E-75. Kako je javila reporterka RSE, učesnici protesta propuštali su vozila Hitne pomoći.

Ovo nije prvi put da ekološki aktivisti blokiraju autoput. To su učinili i 5. avgusta kada su im se priključili učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" koji se od maja održavaju u gradovima širom Srbije.

Tokom nove blokade, učesnici su istakli i poruke koje skreću pažnju na nasilje u društvu. U dva masovna ubistva koja su se 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca,  stradalo je 20 ljudi, među kojima je najviše djece.