Dualno obrazovanje - užički primer

Učenici rade u fabrici nameštaja

Od iduće školske godine, u Užicu bi trebalo da počne dualno obrazovanje po meri drvnoprerađivačke industrije. Srednjoškolci će se stručno obrazovati po švajcarskom modelu, uz podršku švajcarske vlade, najavio je švajcarski ambasador u Užicu, podsetivši da je ovakavo srednjoškolsko obrazovanje postojalo pre 50 godina u bivšoj SFRJ.

"Školovanje stručnih, kvalifikovanih srednjoškolaca po potrebi privatniog sektora je suština dualnog obrazovanja, a njegov početak u Užicu je obrazovanje po meri industrije nameštaja", rekao je ministar obrazovanja Srđan Verbić, najavljujući novi obrazovni profil. Srednjoškolcima će za njega biti obezbeđena praksa u sedam užičkih drvnoprerađivačkih firmi, kasnije i radna mesta.

Fabrika nameštaja

“U naredna dva meseca imaćemo u Užicu novi obrazovni profil sa tri specijalizacije za one koji će već sledeće školske godine moći svoju praksu da obavljaju u sedam kompanija iz užičkog kraja. Ono što je nama važno jeste da napravimo najbolje moguće javno- privatno partnerstvo, jer bez toga nama ništa ne znači promena obrazovnog programa,dodatna obuka nastavnika, ili ubeđivanje učenika da upišu određeni profil. Potrebno je da postoji privatni sektor koji želi da primi đake na praksu”, kaže Verbić.

Inicijativa za novi obrazovni profil potekla je od nekoliko fabrika za preradu drveta u Užicu zbog nedostatka odgovarajuće radne snage. U ovim firmama biće kvalitetna praksa, kaže Živorad Jovović direktor fabrike nameštaja “Atlas”. “Nadam se da će i roditelji, i budiću polaznici- učenici, prepoznati svoju šansu. Inicijativa je potrekla od sedam kompanija od kojih je ova firma samo jedna, a sve zbog nedostatka konkretnih kadrova. Buduću polaznici ićiće tri dana na praksu,a dva dana u školu”

Tehnička škola u Užicu dobija novi obrazovni profil, objašnjava direktor Dragan Tucaković. “Ja se nadam da će od 1.septembra ove godine biti jedno odeljenje sa 30 učenika i da će na radost naših sugrađana, ali i na radost ovih kompanija nedostatak kadra u fabrikama nameštaja na ovaj način biti rešen”

Žan Danijel Ruh

Praktičan rad učenika u drvnoj industriji u Užicu je pilot projekat koji podržava švajcarska vlada, i ovakav oblik dualnog obrazovanja postoji u Švajcarskoj od kada postoji industrija kaže švajcarski ambasador u Srbiji, Žan Danijel Ruh i podseća da je sličan model srednjoškolskog stručnog obrazovanja sa praksom postojao u i Srbiji u vreme Tita.

“Verujemo da će ovakav način rada da kada deca sa 16 godina kreću da rade i da uče, jako doprniteti budućem obrazovnom sistemu. Ovakav obrazovni sistem u Švajcarskoj “krenuo” je iz firmi tako da je taj dualni sistem rođen još u 19. veku, kada i inudstrija.Podsećam vas da je u Srbiji u vreme Tita obrazovni sistem bio sličan švajcarskom, tako da postoji tradicija i ovde i neće biti problema da se vrati, ali pre svega morate imati kvalitetan odnos javnog i privatnog, to partnerstvo mora da postoji i učvrsti se”, rekao je švajcarski ambasador u užičkoj fabrici nameštaja.