Država ćuti na nacionalistička vređanja na stadionima

Fudbalska utakmica između Partizana i Novog Pazara

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije suspendovala je stadion Partizana za sve utakmice domaćih takmičenja prvog tima i pokrenula postupak protiv tog kluba, zbog ponašanja navijača na subotnjoj utakmici u Beogradu, protiv fudbalera Novog Pazara.

U saopštenju se ne navodi tačno kakvo je to ponašanje navijača, međutim predstavnici tima iz Novog Pazara tvrde da su vređani na nacionalnoj osnovi i da su se sa tribina Humske čule ratno-huškačke parole.

Istražujemo, zbog čega se ovakvi incidenti prepuštaju samo fudbalskim organima, uz vidljivo odsustvo adekvatne rekcije pravosudnih institucija.

Nacionalističko divljanje na fudbalskim stadionima, koje je bilo svojevrsna uvertira u ratna dešavanja na Balkanu krajem osamdesetih, pa tipična ratna ikonografija tokom devdesetih, u ogromnoj meri se preselilo i u dvehiljadite. Ispoljavanjem privrženosti svom klubu, uz snažno izraženu naznaku nacionalne pripadnosti, navijači iskazuju najveći stepen agresivnosti prema ekipama iz drugih nacionalnih sredina, često ne birajući retorička sredstva koja na najbrutalniji način vređaju najbolnija osećanja onih drugih.

Poslednji takav primer viđen je na utakmici Partizan – Novi Pazar na kojoj je na račun gostiju, pored ostalih, izvikavana i parola „Nož, žica, Srebrenica”.

Ministar policije i potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže za RSE da je bio na ovoj utakmici, ali da nije čuo pomenutu parolu.

"Parola je bilo i sa jedne i sa druge strane, jer sam bio na toj utakmici, pa to mogu i da kažem. Nije bilo incidenata, bilo je verbalnih incidenata, ali ne fizičkog kontakta ili bilo kakvih elemenata nasilja. Nisam čuo da je spominjana Srebrenica, možda se nije dovoljno čulo, ali mislim da nije spominjana”, kazao je Dačić.

Ljudi iz fudbalskog kluba Novi Pazar, kao i disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije imaju, međutim, drugačija saznanja.

“Disciplinska komisija dobila je izveštaj specijalnog kontrolora za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije, gde je decidno navedeno nesportsko ponašanje navijača Partizana, na nacionalnoj osnovi. Ja sada ne bih mogao da vam to citiram. Ukoliko se dokaže da je takvo činjenično stanje, to će biti i u odluci. Eto, to je bio neposredan povod za suspenziju stadiona”, kaže Slobodan Pajović.

RSE: Da li je u pitanju citat “Nož, žica, Srebrenica”?

Pajović: Pa, između ostalog i to se spominje.

Predizborne kalkulacije

Nasilje koje se izražava na fudbalskim utakmicama i na drugim sportskim manifestacijama je veoma blisko povezano sa drugim vidovima nasilja i netrpeljivosti - na nacionalnoj osnovi, kao i prema drugim manjinama – kaže Milan Antonijević iz Jukoma, naglašavajući da reakcija države mora biti adekvatna.
Utakmica u Beogradu - ilustracija

“Ukoliko, već, imamo zakone koji su namenjeni tome da suzbiju nasilje na fudbalskim utakmicama, kao i izvikivanje ovakvih parola koje su sve samo ne sportske i koje dovode do toga da je u Srbiji nasilje u porastu, onda odgovor države mora biti adekvatan i veoma brz. Ukoliko takvog odgovora nema, to je prilično jasna poruka da država, ili ne želi da koristi mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, ili da u ovom trenutku procenjuje da nije politički oportuno da se ovakvim stvarima bavi, što je poražavajuće za Srbiju”, smatra Antonijević.

Što se tiče policije, ona će prema obećanjima ministra Dačića učiniti sve da spreči eventualne nerede i nasilje.

U narednim mesecima biće praćene utakmice Novog Pazara, jer je – kako kaže Dačić - potpuno logično da neke ekstremističke grupe mogu te situacije da iskoriste za razne parole.

“Gledao sam sastav Novog Pazara, dve trećine su Srbi, a opet sa druge strane imate situaciju da sada ispada da je reč o nekim međunacionalnim sukobima. Ja sam se izljubio sa svim članovima uprave Novog Pazara, pošto ih poznajem. Ja nisam tamo išao kao navijač. Kao ministar unutrašnjih poslova moram da navijam za sve. Trudim se budem u funkciji podrške sportu i, ono što je još važnije, očuvanja javnog reda i mira. Znači, da ne bude nekakvih elemenata nasilja, incidenata, žrtava…”, rekao je Dačić.

Postavlja se, međutim, pitanje zbog čega su dešavanja na subotnjoj utakmici u Beogradu prepuštena samo ljudima iz Fudbalskog saveza i zbog čega izostaje reakcija nadležnih državnih institucija?

“U ovom predizbornom periodu, bez obzira na to što je do izbora ostalo još možda pola godine, političari će veoma dobro kalkulisati na koji način će upućivati poruke koje se suprostavljaju nasilnicima i onima koji, na tom nekom nacionalnom nivou, žele da šalju svoje poruke. Znači, nacionalizam kao takav i poruke koje čujemo na fudbalskim utakmicama su nešto protiv čega se mogu boriti organizacije za zaštitu ljudskih prava, međutim, političari se veoma retko upuštaju u ovu arenu – da li zbog birača, da li zbog osetljivosti samog pitanja, ili zbog nemogućnosti da na adekvatan način odgovore – ja, stvarno, još uvek nemam odgovor”, ističe Milan Antonijević.