Povijesna suša zahvatila Europu

Pastir crpi vodu iz bunara uz rumunjsko isušeno jezero Amara 27. srpnja. Rumunjska je jedna od nekoliko zemalja u Europi koje su trenutno pogođene velikom sušom.

Korito jezera Amara u jugoistočnoj Rumunjskoj 27. srpnja. Više od 200 gradova i sela u Rumunjskoj ograničilo je potrošnju vode u pokušaju da preguraju ljeto.

Žena kleči uz skupinu ljudi koja se okupila u blizini Draganesti-Vlasca, u južnoj Rumunjskoj, kako bi molila za kišu 24. srpnja.

Svećenici stoje na suhom poljoprivrednom zemljištu tijekom vjerske službe 24. srpnja u blizini Draganesti-Vlasca u kojoj su se mještani i vjerski vođe molili za kišu.

Mještanka od 81 godine, koja je prisustvovala ceremoniji, rekla je za Reuters da nikada nije vidjela tako veliku sušu poput ove koja je u Rumunjskoj.

"Imamo djecu. Imamo stoku", rekla je. "Potrudimo se posaditi paradajz u vrtu, pa se osuši, nemamo što jesti. Bože, daj nam kiše, nemoj nas ostaviti."

Žena kleči tijekom vjerske službe kojom se moli za kišu u rumunjskom okrugu Teleorman 24. srpnja.

Mještani pokušavaju ugasiti šumski požar u blizini Kecskemeta u Mađarskoj 14. srpnja. Mađarska je također teško pogođena sušom koja još traje.

Fotografija koja prikazuje mali dio vode u ribarskom jezeru Halda u sjevernoj Mađarskoj 20. srpnja.

Ulični termometar pokazuje temperaturu od 43 stupnja Celzijusa u Nagykanizsi, u Mađarskoj, 23. srpnja. Poljoprivrednici diljem srednje Europe prijavili su štetu od suše koja je pogodila oko 550.000 hektara zemlje, priopćilo je ovog mjeseca Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Fotografija iz sjeverne Italije, gdje vlada odluka o racionalizaciji vode, pokazuju dramatične posljedice suše. Ova fotografija od 15. lipnja prikazuje teglenicu koju je potopila američka bomba tijekom Drugog svjetskog rata na talijanskoj rijeci Po. Plovilo je ponovno izronilo iz svog vodenog groba kao rezultat iznimno niske razine vode.

Traktori opremljeni pumpama povlače vodu iz rijeke Po u kanal za navodnjavanje 22. lipnja. Rijeka Po je najduža rijeka u Italiji i opskrbljuje vodom neke od najpoznatijih regija u Italiji za proizvodnju hrane.

Brodovi nasukani u zaraslom koritu u Torricella, sjeverna Italija, 14. srpnja.

Presušeno kameno korito rijeke Sangone u Torinu, Italija, 19. lipnja. U nekim sjevernim talijanskim gradovima uvedene su izvanredne mjere štednje vode, poput zabrane frizerima da dva puta šamponiraju kosu mušterija.

Brodovi nasukani zbog povlačenja vode u jezeru Brenets, plovnom putu između Francuske i Švicarske, 18. srpnja. Prema navodima Reutersa, više čimbenika pridonijelo je ovakvom izgledu jezera, uključujući geološke rasjede koji su isušili dio vode, kao i nedostatak kiše i ljetna vrućina.

U središnjem Portugalu 13. srpnja ovo prethodno potopljeno selo, "isplivalo" je na površinu uslijed niske razine vode na akumulacijskom jezeru brane Cabril.