DPS ubjedljiva, opozicija ukazuje na zloupotrebe

Slavlje DPS-a nakon pobjede na Cetinju

Dan u Crnoj Gori u znaku je subotnjih izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, na kojima je pobijedila Demokratska partija socijalista. Dok su pristalice Đukanovićeve partije egzaltirane novim uspjehom, a glasači opozicije skrušeni zbog još jednog poraza, politiki analitičari pokušavaju da odgonetnu šta objašnjava takav izborni epilog i kako ce on uticati na dalja politika dešavanja u Crnoj Gori, a posebno na odnose među koalicionim partnerima DPS-om i SDP-om, koji su u posljednje vrijeme ozbiljno narušeni.

"Čini mi se da ovi izbori pokazuju da osim objektivnih razloga lošeg rezultata opozicije koji se kumulativno mogu izraziti kroz široko rasprostranjene mehanizme zloupotrebe državnih resursa i institucija u partijske svrhe, postoje i subjektivni razlozi na strani same opozicije koja odbija da se posveti građenju snažne partijske infrastrukture" - tako Daliborka Uljarević iz Centra za građanske obrazovanje za RSE objašnjava poraz crnogorske opozicije u tri opštine.
Aposlutnom pobjedom na izborima na Cetinju i u Mojkovcu Đukanovićeva Demokratska partija socijalista uspjela je da iznenadi ne samo svoje protivnike, koji su računali na trend njenog slabljenja poslije aprilskih predsjedničkih izbora, nego vjerovatno i samu sebe.

Bez probema će nastavljati da vlada prijestonicom i da uspostavi novu/staru vlast u Mojkovcu, nekada najtvrđem opozicionom uporištu, u kome ni gotovo rekordna izlaznost glasača nije spriječila opozicioni poraz. Ostaje joj samo da obezbijedi vlast i u najmlađoj crnogorskoj opštini Petnjica, postizbornim savezom sa nekom od ostalih partija.
Iako poslije svega, stranke opozicije izvlače računice po kojima subotnji izbori nijesu pokazali njihov pojedinačni pad, teško da su mogli da sakriju razočaranost, makar oni koji su u subotu uveče gostovali u “izbornoj noći“ javnog servisa.
"Nažalost pokazalo se da matrica koju DPS koristi već 20 godina i dalje funkcioniše. Dakle, od jednog obećanja za zaposlenje dobiju 4 glasa, pa do ucjena novcem i vidjeli smo da se to sve više radi. Na kraju krajeva razmotrićemo kako se dalje boriti, kako demontirati ove zloupotrebe, koliko ima smisla izlaziti na ovakve izbore i kako djelovati politički, uključujući tu svaki vid borbe, što institucionalno što vaninstitucionalno jer očigledno sve što su institucije trebale da urade nijesu uradile da se spriječi ove ovolike, očigledne zloupotrebe koje se dešavaju", rekao je Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.
Na zloupotrebe u izbornom procesu ukazuje i Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.
"Jednostavno, realizacija afere Snimak je bila na sceni i vidjeli ste da su građani osiromašeni i DPS jednostavno to koristi da izvrši pritisak i da ostvaruje rezultate kakve ostvaruje. Još jednom žalim što nije usvojen novi izborni zakon jer bi kontrole i u oblasti finansija i kontrole na biračkom mjestu bile mnogo jače i značajnije", istakao je on.

Neće biti brzog "razvoda"
I dok će opozicija u narednim mjesecima preispitivati strategiju i kurs svog političkog djelovanja, DPS će i dalje komotno upravljati prijestonicom i, kako je to u subotu slavodobitno najavio gradonačelnik Aleksandar Bogdanović, nastaviti da ispunjava obećanja. Bogdanović nije propustio priliku da ironične packe uputi na račun SDP, koji je uoči izbora najavljivao saradnju sa Građanskim frontom Miodraga Lekića.
"Idemo dalje, od ponedjeljka nas čekaju nove radne aktivnosti, gradimo ljepše i bolje Cetinje i borimo se za bolji i kvalitetniji život naših sugrađana. Drugi epilog ovih izbora jeste i težak poraz opozicije i zaista svim opozicionim poručujem da se dobro druže u opozicionim klupama jer vidim da dijele neke zajedničke vizije, a posebno se nadam da će SDP i Građanski front u buduće uspješno sarađivati na nekim vizijama i afinitetima koji će ih spajati u opozicionim klupama".
Na kraju, šta politički analitičari zaključuju o tome kakve su osnovne poruke subotnjih izbora na Cetinju, u Mojkovcu u Petnjici?
"Ovo je pre svega poruka DPS ostatku javnosti. Oni su na predsedničkim izborima uslovno rečeno demonstrirali slabost koja je u jednom trenutku dovela do toga da mogu da izgube izbore. Njima je očito bilo jako važno da sada pokažu punu snagu i kako bi pokazali da je to bila prolazna slabost i mislim da su ovoga puta to uspeli. Druga poruka je da sve opozicione partije moraju duboko da rade na nekim promenama, a ja duboko verujem da su to pre svega kadrovske promene", ocjenjuje metodolog Miloš Bešić u nastupu na televiziji Crne Gore.
Na pitanje kako će izbori uticati na odnose u vladajućoj koaliciji, nakon što SDP u Cetinju, koje je važilo kao lakmus papir odnosa snaga u državi nije uspio da obezbijedi poziciju tasa na vagi i jesmo li sada dalje od vanrednih parlamentarnih izbora o kojima se sve češće spekulisalo, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje za RSE kaže:
"Ja sam i ranije ukazivala da će DPS biti taj koji će zapravo odlučiti kada će biti slijedeći parlamentarni izbori. Vjerujem da u ovom trenutku nema razloga da ih sada zakazuje tako da će suštinski omjer snaga biti u Podgorici na izborima. Takođe, nema razloga da SDP ustukne i ono što je prednost SDP je to što nije opoziciona partija nego ona snažan tas na vagi na nacionalnom nivou. Tako da će ona te male uspjehe sa ovih lokalnih izbora uspjeti da valorizuje na nacionalnom nivou jer je činjenica da DPS ne može da vrši vlast bez SDP-a. Taj, kako je i sam predsjednik SDP naglasio brak koji nikada nije bio iz ljubavi, već duže doživljava različite krize, ali mislim da nije realno da očekujemo nekakav brz razvod. Mislim da će to dugo trajati", smatra Uljarević.