Civili pozvani da se evakuišu iz Donjecka nakon smrtonosnih ruskih udara

Pogled na pijacu nakon granatiranja u Slavjansku, Donjetsk, Ukrajina, 5. jula, 2022. godine

Šef regionalne vojne administracije u Donjecku Pavlo Kirilenko je pozvao poslednje preostale civile da napuste taj region u istočnoj Ukrajini, dok Rusija pojačava ofanzivu, gađajući nekoliko gradova i naselja u Donjetsku ali i drugim dijelovima Ukrajine.

Preko 350.000 stanovnika ostaje u Donjecku, a Kirilenko je 5. jula rekao da je njihovo izvlačenje neophodno da bi se spasili životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da se brani od ruskog napredovanja.

Borbe sve bliže gradu Bahmutu na istoku Ukrajine

Kirilenko je novinarima u Kramatorsku rekao da će, kada bude manje civila „moći više da se koncentrišu na neprijatelja i obavljanje glavnih zadataka“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je u sinoćnjem video obraćanju da su upozorenja na napade ruske avijacije izdata u skoro svim dijelovima zemlje.

Glavni ciljevi Rusije su sada Kramatorsk i Slavjansk, rekao je Pavlo Kirilenko, opisujući granatiranje kao „veoma haotično” bez „posebne mete... samo da uništi civilnu infrastrukturu i stambena naselja”.

Pročitajte i ovo: Rusija poziva druge zemlje da priznaju Donjeck i Luganjsk

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah je na Fejsbuku napisao da je Slavanjsk bio izložen kontinuiranom ruskom bombardovanju.

On je ranije saopštio da su tokom granatiranja poginule najmanje dvije osobe.