Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju Inzkove odluke

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, Banja Luka (23. juli 2021.)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pokrenuo je i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona koji je nametnuo visoki predstavnik, ali kojom se isto tako izražava sraman stav da se, "uz uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije desio genocid", prenosi agencija Srna.

"Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisom na ovu peticiju odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan", izjavio je njegov savjetnik za unutrašnju politiku, Radovan Kovačević.

On je naglasio da se ne smije zaboraviti da je Inzko čin nametanja ovakvog zakona uradio baš "na isti dan kada je Austrija iz koje dolazi Valentin Inzko nekada uputila ultimatum Kraljevini Srbiji poslije sarajevskog atentata".

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Odlukom visokog predstavnika kojom je dopunjen član 145 a, kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine predviđena je za one koji javno podstreknu na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.

Pročitajte više Inzko nametnuo zabrane i kažnjavanje negiranja genocida u BiH

Kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, navodi se u Odluci.

Dodik je reagovao odmah nakon Inzkove odluke, te pozvao na "disoluciju Republike Srpske".