Doboj: Obnova obdaništa

Obnova Doboja, ilustrativna fotografija

Poslije četiri mjeseca od majske poplave, u Doboju je otvoreno prvo javno obdanište. Uređenje enterijera nije završeno jer sav namještaj još nije isporučen, kaže vaspitačica Ljubinka Zelić. „Dobili smo stolove, stolice, dosta igračaka. Bilo je dosta donacija. Još očekujemo krevetiće i ormariće“, rekla nam je.

U obdaništu, koje je za djecu otvoreno od 15. septembra, dnevno boravi 120 mališana, dok je do sad oko 190 porodica obnovilo ugovore sa upravom ove predškolske ustanove. Prije poplava u maju, u javnim vrtićima je bilo 280-ero djece. U otvorenom vrtiću je trenutno organizovan poludnevni boravak - od 6,30, do 12,30.

Vaš browser nepodržava HTML5

Roditelji djece koja su krenula u obdanište

Zbog takvog radnog vremena mnogim roditeljima čija su djece ponovo krenula u obdanište neophodna je podrška njihovih roditelja. „Ali, rade oboje prvu smjenu, otac radi do pet, majka do tri. Ovdje trenutno rade do dvanaest, to je nešto vanredno. Jedno ga dovede, ja idem po njega. To je to. Po obećanjima, to veoma brzo krenuti normalno.“

„Prihvatili smo djecu iz centralnog objekta i zbog povećanog broja djece, odlučili se na poludnevni boravak, što znači da djeca dolaze ovamo u 6,30 i ostaju do 12,30. Djeca uz to imaju uključen cjeloviti vaspitno-obrazovni program. Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo, negdje početkom oktobra pustiti centralni objekat u rad, tako da će se ustanova vratiti na cjelodnevni vaspitno-obrazovni program“, kaže direktorica Javne ustanove "Majka Jugovića" Doboj, Slavica Živković.

U obdaništu se nadaju da će se građani moći uklopiti u novo radno vrijeme. Roditeljima poručuju da će njihova djeca boraviti u adekvatnim uslovima i da su posljedice razorne poplave sanirane. „Mi smo se trudili maksimalno da uradimo. Mislim da je čisto, perfektno, može doći svaki sanitarni inspektor da vidi. Dezinfekcija je izvršena, sve, naše suđe otkuhano“, rekao je šef kuhinje u obdaništu, Slavko Tošić. "Dok obdanište bude radilo prema privremenom radnom vremenu, u kuhinji se neće pripremati hrana", dodaje Tošić. „Za poludnevni boravak je jedan obrok u toku dana, to je doručak. Ima i užina, voće. UNICEF je organizovao hranu za djecu za poludnevni boravak.“

Vrtić je obnovljen sredstvima EU. U renoviranje je uloženo oko 120.000 maraka. Postavljene su nove električne i vodo-instalacije, urađeni sanitarni čvorovi, stolarija i podovi, te nova fasada. U obnovu centralnog obdaništa Evropska unija uložiće oko 400.000 maraka. Riječ je o sredstvima iz EU Programa za oporavak od poplava. „Nakon hitne pomoći, mi sada pomažemo Bosni i Hercegovini u fazi obnove. Jedan od naših prioriteta bile su ključne obrazovne ustanove, zbog početka školske godine. Ovaj obnovljeni vrtić je jedan od prvih primjera, i najbolji primjer kako naša podrška može da pomogne u obnovi ove regije. Ovo je samo jedna od mjera kojima mi nastojimo da pomognemo općini Doboj. Tu uključujemo također i pomoć preduzećima, upravnim zgradama itd.“, kaže Melvin Asin, iz Delagacije EU u BiH.

Da nije međunarodnih donatora, obnova predškolskih ustanova u Doboju bila bi još sporija, što potvrđuje činjenica da u trećem javnom vrtiću, u dobojskom starom gradu, renoviranje poslije majske poplave još nije ni počelo. Ta činjenica ne predstavlja iznenađenje u zemlji u kojoj se predškolskom obrazovanju ne poklanja dovoljno pažnje. „Na nivou Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, pa i same Opštine Doboj, taj procenat obuhvaćenosti je dosta mali. On se u BiH kreće oko osam posto, zavisno od opštine do opštine, od kantona do kantona, ali je to prosjek oko osam posto. Tako je i ovdje u Doboju, iako je to nezadovoljavajući procenat s obzirom na procente u svijetu.“, rekla je direktorica Centra za socijalni rad u Doboju Danka Sušić.