Đukanović svjestan da raste front protiv DPS

Milo Đukanović

Nakon neuspjeha zbog neusvajanja novog izbornog zakona, čime je u vodu pao desetomjesečni rad parlamenta, premijer i lider Vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je najavio preispitivanje odnosa sa koalicionim partnerom Socijaldemokratskom partijom (SDP), ali i sa manjinskim albanskim partijama koje participiraju u vlasti jer su istisnule Đukanovićevu partiju iz vlasti u Ulcinju.

Nezadovoljan zbog činjenice da manja stranka u vladajućoj koaliciji glasa za zakone zajedno sa opozicijom, premijer i lider vladauće DPS Milo Đukanović je tu pojavu nazvao političkom patologijom i najavio preispitivanje odnosa u vladajućoj koaliciji

“Imate partiju koja pripada Vladi i istovremeno partiju koja u parlamentu glasa protiv te iste vlade, zajedno sa opozicijom. To je vrlo, vrlo neobično. Rekao bih sasvim originalno. Ne vjerujem da ćete to naći igdje u uporednoj praksi bilo gdje na planeti. Dakle, možete biti vlast ili opozicija. Ne možete biti vlast u Vladi, a opozicija u parlamentu. Kakav god to epilog imalo iz takvog stanja se mora izlaziti i DPS je apsolutno spremna da iz takvog stanaj izađe.”

Prethodnih dana SDP je zajedno sa opozicijom usvojio zakon o finansiranju političkih partija, ali druge zakone, što je odavno poremetilo odnose u vladaućoj koaliciji. Međutim, u SDP-u odbacuju navedene Đukanovićeve konstatacije podsjećajući na niz slučajeva u kojima je DPS glasao sa opozicijom kada im je to bilo u interesu.
Portparol SDP-a Mirko Stanić podsjeća na ustavnu odredbu prema kojoj se poslanik opredjeljuje prema sopstvenom uuvjerenju a ne prema zahtjevu Vlade

Ne postoji slučaj u savremenom svijetu da poslanik mora glasati onako kako mu Vlada naredi. No, izgleda da taj antidemokratski princip kao način izbornog liječenja nečije patologije treba da bude uspostavljen u Crnoj Gori. Žao nam je ako u posljednjih 25 godina u raznim oblicima vlasti i raznim državama koje su branili kolege iz DPS to nijesu shvatili.Na sreću crnogorski parlament u cjelini ključno doprinosi pozitivnim ocjenama EU u političkim kriterijumima o Crnoj Gori.Žao nam je ako kolege iz DPS ne mogu da zapamte čak ni njihova nedavna glasanja sa predstavnicima opozicije u parlamentu.Oni treba da shvate da su u sukobu sa samim sobom, a ne sa SDP.”

Osim prema SDP-u Đukanović je uputio oštru poruku i albanskim nacionalnim partijama koje su njegovu partiju istisnuule iz vlasti u Ulcinju, a pritom albanske partije participiraju u vlasti na državnom nivou:

“Postoji i ovaj državni račun, znate. Tu imamo takođe političke relacije sa tim istim političkim subjektima koji pokušavaju da istisnu DPS sa one pozicije koja joj pripada u Ulcinju. No, ne mogu nas istisnuti sa one pozicije koja je u državi.Od te naše pozicije u državi, plašim se da će zavisiti njihovi određeni politički interesi, a prema tim interesima ćemo se odnositi prema zaslugama. Odnosimo se prema svakome prema zaslugama.”

Dritan Abazović

A Dritan Abazović iz Pozitivne, Đukanovićevu poruku vidi i kao moguću Đukanovićevu prijetnju albanskim političim subjektima

“Iz njegove izjave je proizašla jedna prijetnja koja je jedino oružje koje preostaje gospodinu Đukanoviću. On definitivno ne razumije demokratiju jer albanske partije ne traže ništa što im ne pripada i to on mora da shvati. Ne traže ništa od gospodina Đukanovića da im pokloni nego traže svoja legitimna prava koja se nalaze u Ustavu Crne Gore.”

Na ovu poruku Đukanovića očekuje se odgovor albanskih nacionalnih partija rekao je za RSE Genci Nimanbegu iz Force:

“Brzo ću pokrenuti konsultacije sa čelnicima albanskih partija u Crnoj Gori da bi formulisali jedan zajednički stav oko ovog političkog pitanja.”

Komentarišući najave i razrješavanju odnosa u vladajućoj koaliciji politički analitičar Zlatko Vujović smatra da ponašanje SDP-a više priliči partiji koja podržava manjinsku vladu, a ne punom učesniku u vlasti, što otvara prostor za dodatno definisanje odnosa:

“Neprirodna je situacija da SDP u punom kapacitetu participira u izvršnoj vlasti a da u zakonodavnoj vlasti ima na neki način ima aranžman sa opozicijom. Mnogo je po meni zdravije za društvo da s ejednostavno konstatuje nemogućnost saradnje sa DPS i dovede se do vanrednih parlamentarnih izbora. Međutim,ono što će SDP svakako uraditi jeste da sačeka lokalne izbore i njihov ishod i procijeniti da li da radikalizuje odnose sa DPS ili eventualno da poradi na njihovoj konsolidaciji.”

Kada je riječ o razvoju događaja u Ulcinju gdje su albanske nacionalne partije bez DPS-a formirale vlast, Vujović smatra da razvoj događaja podstiče radikalne promjene u odnosu DPS-a prema albanskim partijama u vlasti.

“Mislim da je Đukanović veoma svjestan da se front političkih aktera protiv DPS širi i da na neki način pada njegov koalicioni kapacitet”, zaključuje Vujović.