Za ratne zločine kod Bijeljine 12 godina zatvora

Tabla ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u četvrtak, 8. juna Milana Đokića i Branislava Trišića na po tri godine zatvora, te Zorana Tanasića, Žarka Milanovića i Mladena Krajišnika na po dvije godine zatvora za ratne zločine protiv bošnjačkog stanovništva na području Bijeljine, na sjeveroistoku BiH.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila ih je za progon bošnjačkih civila u bijeljinskom naselju Janja na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi od aprila 1992. godine do kraja septembra 1994. godine.

Oslobođeni su dijela optužnice koji se odnosi na zločine protiv čovječnosti. Određene su im mjere zabrane, oduzimanje putnih isprava i moraju se javljati u nadležnu policijsku stanicu svakih 15 dana.

Janja je udaljena od Bijeljine desetak kilometara.

Đokić je bio komandir Staničnog odjeljenja milicije u Janji od kraja 1992. do juna 1993., a kasnije zamjenik komandira. Trišić je bio operativni radnik Službe državne bezbjednosti, a ostali optuženi pripadnici policije u Janji.

Pročitajte i ovo: Tužiteljstvo BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin u Janji

U optužnici se navodi da su odgovorni za progon u vrijeme rasprostranjenog i sistematičnog napada dijelova bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA), vojnih, paravojnih i policijskih snaga tzv. Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a kasnije MUP-a Republike Srpske, koji je bio usmjeren protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva na području Bijeljine.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u junu 2016. godine.