Đilasova stranka traži od Borelja potvrdu autentičnosti dokumenta o Srbiji

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, tokom intervjua za RSE juna 2020.

Stranka slobode i pravde (SSP) uputila je dopis komesaru za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borell) u kojem traži da potvrdi autentičnost poverljivog dokumenta evropske obaveštajne službe koji je objavio Radio Slobodna Evropa (RSE).

U dokumentu se analiziraju potezi vlasti u Srbiji kao i opozicione stranke u pogledu spoljne politike i unutrašnjih političkih prilika.

To je potvrdio funkcioner Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić za televiziju Njuz maks Adria (Newsmax Adria), dodavši da je SSP najozbiljnija opoziciona stranka. Podsetimo, u okviru liste Ujedinjeni za pobedu Srbije na aprilskim izborima Đilasova partija je osvojila 37 od ukupno 250 poslaničkih mesta, postavši tako najbrojnija opoziciona snaga u Skupštini.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Analiza evropskih obaveštajnih službi se bavi, između ostalog, ulogom predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa na politčkoj sceni u Srbiji.

Obaveštajne informacije, kako stoji u dokumentu, pokazuju da postoje indicije o "zakulisnoj saradnji sa Vučićem i njegovoj ulozi 'trojanskog konja' koji izaziva razdor među opozicionim strankama i već neko vreme ih slabi".

U dokumentu se analiziraju naredni koraci koji bi preduzeti predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ciljem nastavka politike balansiranja. Ruska invazija na Ukrajinu, smatraju evropski obaveštajci, predstavila je problem odnosa snaga za predsednika Vučića, smanjujući manevarski prostor Srbije u oblasti spoljne i bezbednosne politike.

Ipak se konstatuje da će Vučić odložiti razlaz sa Rusijom, te da rast desnice na parlementarnim izborima 3. aprila koristi kako bi sebe prikazao kao umerenog političara.

Pročitajte i ovo: 'Novi početak' za desnicu u Srbiji

U analizi se navode mogući koraci koje bi predsednik Srbije mogao preduzeti u bliskoj budućnosti kao i na koji način koristi opoziciju na putu ka zacrtanim političkim ciljevima.

RSE je uputio upit povodom ovog dokumenta Predsedništvu Srbije, ali odgovor još nije stigao.