Djed Mraz, političari i humanitarna akcija za porodilište

Vaš browser nepodržava HTML5

Novogodišnje veselje za porodilište

Zaposleni u Skupštini Crne Gore, poslanici i predstavnici diplomatskog kora u ponedjeljak su u društvu podgoričkih mališana donirali novac za opremanje jednog od porodilišta u Crnoj Gori. Veselo i razdragano uz Djeda Mraza i novogodišnju jelku poslata je poruka da je bolja budućnost djece odgovornost ne samo njihovih roditelja nego i države i cijelog društva.

Odavno plato ispred crnogorskog parlamenta nije izgledao veselije i svečanije nego danas kada su mališani iz podgoričkih vrtića, pored okićene jelke i u društvu Djeda Mraza pjevali omiljene novogodišnje pjesme i uživali u pažnji poslanika, diplomata i brojnih novinarskih ekipa.

Veseloj atmosferi pridružio se i prvi čovjek parlamenta Ranko Krivokapić koji je sa svojim malim drugarom Vasilijem, kojeg je držao u naručju, pozdravio prisutne porukom Sretan Božić i Nova Godina:

Vaš browser nepodržava HTML5

Ranko i Vasilije

Predsjednik Skupštine Crne Gore je u sličnim prilikama uvijek nadahnut pa ni današnji događaj nije bio izuzetak. Predsjednik je primijetio da je crnogorska zastava danas ljepše izgledala nego 2004. godine kada je podignuta ispred zgrade parlamenta ili 2006. kada je Crna Gora obnovila samostalnost

“Danas vidim da postoji ljepša crveno zlatna zastava i od te 2004. i od te 2006. To su ova naša đeca u crveno zlatnom i oni su najljepša zastava Crne Gore. To je glavni razlog zašto se vije zastava Crne Gore, oni su simbol slobode, simbol trajanja, simbol vječne Crne Gore. Tako da je prilika i da pored te dvije velike godine i ova godina simbolično pokazuje kako Crna Gora traje, kako se razvija, kako je blića EU i NATO kao porodici sigurnosti i bezbjednosti prvenstveno za ovu đecu koja dolaze ali i za sve građane Crne Gore.”

Djeca su radost i sreća ali i odgovornost i to ne samo njihovih roditelja nego i države i društva, podsjeća nas Krivokapić:

“Lako je govoriti o djeci, to se i ne govori to se živi, to se osjeća i to je vjerovatno najvažniji osjećaj u životu svakoga od nas. Važno je u svakom trenutku govoriti o obavezi koju imamo pred njima, važno je da mi parlamentarci znamo da svaka naša odluka bude gledana kroz te oči, kroz to šta ćemo ostaviti njima, šta ćemo donijeti njima i kakvu državu im pravimo. Potpuno sam uvjeren da je svaki njihov dolazak je novi poziv na savjest svih onih koji donose odluke i odlučuju o budućnosti ove države i generacije koja je sada pred nama. Potpuno sam uvjeren da ćemo svakim danom biti dostojniji njihovih očekivanja i njihove budućnosti.”

Za djecu Crne Gore

Iako svečan i razdragan događaj ispred zgrade crnogorskog parlamenta prvenstveno je imao humanitarni karakter jer su zaposleni u skupštini, poslanici, predstavnici diplomatskog kora, šef delegacije Evropske komisije u Podgorici Mitja Drobnič kao i američka ambasadorka Sju Kej Braun donirali novac za opremanje jednog od porodilišta u Crnoj Gori koja imaju brojne probleme i u kojima je situacija nezavidna.

O tome najupečatljivije svjedoči slučaj bjelopoljskih beba zbog kojeg je porodilište u tom gradu zatvoreno do daljnjeg. Nehigijena i nepoštovanje osnovnih medicinskih procedura koštali su života jednu od 5 beba koje su u tom porodilištu dobile opasnu infekciju.