Dejan Vuk Stanković: Finalna kazna petooktobarskim snagama

Dejan Vuk Stanković

Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke na vanrednim parlamentatnim izborima u Srbiji, biće prilika da se vidi kakva je stvarna koncepcija reformi partije Aleksandra Vučića. To u razgovoru za RSE kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković: Pretpostavljam da će se nastaviti kontinuitet politike prema Evropskoj uniji, prema rešavanju kosovskog pitanja. Dok mi se čini da će u domenu socijalno-ekonomskih reformi SNS preuzeti jedan kurs sličan preporukama MMF-a i nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala. Što se tiče političkog sistema u Srbiji, jedna dominantna stranka u društvu je proizvod volje građana. Videćemo da li će i u kojoj meri ona poštovati sva formalna ograničenja zadata Ustavom i zakonima i da li će u političkom životu usvajati neka pozitivna dostignuća. Dakle, da li će prihvatiti neke dobre običaje demokratskog života. Mi smo imali iskustvo i sa dominantnim strankama, koje je bilo nedemokratsko, ali i tada je bilo puno stranaka i u Parlamentu i u vlasti. Demokratija nije baš cvetala. Ne mogu da dam nikakav unapred odgovor o sudbini političkog sistema u trenutku dominacije Srpske napredne stranke.

RSE: Čemu može da se nada odlazeći premijer Ivica Dačić?

Stanković: Razgovorima sa Aleksandrom Vučićem i promeni uloga u budućem kabinetu, ukoliko bude njegov član. Mislim da su obe opcije otvorene, s tim što će Dačić morati da prihvati ritam i sadržaj političkih i ekonomskih promena koji definiše Aleksandar Vučić.

RSE: Šta nam govori loš rezultat partija Dragana Đilasa i Borisa Tadića?

Stanković: Jednostavno građanstvo koje je podržavalo Đilasa i Tadića više ne želi da im ukazuje poverenje. Zato što je Demokartska stranka jedan od najistaknutijih simbola pogrešno vođene tranzicione politike. Jednostavno, mi smo zemlja neuspešne tranzicije i u političkom i u ekonomskom pogledu. Ovo je kazna i za Đilasa i za Tadića. Uzgred budi rečeno, za ovih godinu i nešto dana od kada je DS napustila vlast, konzervirana je jedna slika o DS kao stranci koja je u stalnom stanju raspada.

RSE: Koliko iznenađuje to što mnoge političke opcije, poput Dinkićevog URS-a, Jovanovićevog LDP-a, i Koštuničinog DSS-a, nisu ušli u Parlament?

Stanković: Čini mi se da su se tu dogodila dejstva dva faktora. Jedan je zamor materijala kod glavnih protagonista politike tih stranaka, dakle njihovih lidera, a sa druge strane i oni spadaju u red onih petooktobarskih pobednika koji, svako na svoj način, nisu ispunili očekivanja građana. Ne možete stalno imati kredit poverenje kod građana. Mislim da su njih građani kaznili i zbog neuspeha i zbog prilično indolentnog ponašanja prema vlastiti greškama iz prošlosti.