Dečiji mural umesto pretećih grafita

Učenici Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu slikaju mural. U oslikavanju su učestvovali đaci od petog do osmog razreda, a u pomoć su im priskočili i nastavnici i roditelji.

Ideja je potekla od profesorke likovne kulture Mirjane Vuksanović, koja za RSE kaže da je projekat osmislila pre godinu dana, mesecima pre nego što su sporni grafiti sa pozivima na nasilje osvanuli na zidovima škole. Deca su crtala prvo na papiru, da bi se ti crteži kasnije preneli na zid škole.

“Deca kad ulaze u školu treba da imaju jednu pozitivnu priču ispred sebe, da uživaju u školi, da sve ono što smo mi prošli, moja generacija, ne treba da razmišljamo o tome. Ja kao prosvetni radnik i pedagog treba da dam deci svetlu sliku budućnosti”, kaže Mirjana Vuksanović. Sredstva za nabavku materijala je izdvojila sama škola, deca su slikala bojama na vodenoj bazi, dok su profesorka i roditelji koristili sprej.

"Deca su bila jako srećna. Ne možete verovati koliko oni sada čuvaju taj svoj prostor, jer su učestvovali u njegovom oslikavanju. Mi smo za sada na pola posla, čekamo lepo vreme da nastavimo sa oslikavanjem cele škole", kaže Mirjana Vuksanović. „Fića“ je inače nadimak koji škola „Filip Kjajić“ ima u lokalnoj zajednici. Odatle i ovaj grafit, koji je uradila sama profesorka.

Grafiti koji pozivaju na nasilje, slični ovima koje je fotografkinja RSE zabeležila na zgradama u neposrednoj blizini škole, ispisali su nepoznati počinioci tokom jednog vikenda u septembru 2019. U to vreme, u dogovoru sa lokalnom zajednicom, sportske terene u školskom dvorištu mogli su da koriste i stanari susednih zgrada i bilo ko od prolaznika, a tereni nisu bili pod video nadzorom.

Počinilac ili počinioci koji su ispisali nacionalističke grafite nikada nisu identifikovani. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije od septembra 2019. nije odgovorilo na pitanja RSE ovim povodom – dokle je stigla istraga i šta je MUP preduzeo imajući u vidu da su se slični incidenti dešavali i ranije.

Odlukom Školskog odbora od 13. septembra 2019. nakon incidenta sa grafitima, dvorište škole „Filip Kljajić“ se zaključava vikendom i u vreme kada nema nastave kako bi se predupredili slični događaji.