Iz 'Pravde za Davida' pisali visokom predstavniku Inzku

Protesti "Pravda za Davida" u Banjoj Luci (2018.)

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" iz Banje Luke uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentinu Inzku u kojem ga pozivaju da reagira i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića.

Iz ove grupe navode da je Ured visokog predstavnika (OHR) više puta obaviještena o potezima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u provođenju istrage vezane za slučaj Dragičević.

"Još jednom vam se obraćamo kao ad hoc tijelu zaduženom za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u vezi sa sistematskim zataškavanjem brutalnog ubistva Davida Dragičevića od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka", navodi se u pismu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Slučaj Dragičević: Tri godine traganja za istinom

Grupa građana traži da OHR bez "daljnjeg odlaganja reagira na nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreće".

"Strpljenje roditelja pokojnog Davida i grupe 'Pravda za Davida' koju predstavljaju Udruženje Građana 'Put Pravde Banja Luka' i Asocijacija 'Pravda za Davida' i svu djecu Bosne i Hercegovine iz Beča je na izmaku. Neshvatljiva je Vaša stalna zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti, ali i obavezu da ih sprovedete", poručili su Valentinu Inzku građani okupljeni u grupi.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Pročitajte i ovo: Banjaluka: Tri godine od pronalaska tijela Davida Dragičevića

Okolnosti pod kojima je umro još uvijek nisu razjašnjene.

Nedavno se u slučaj uključilo i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Iz ove institucije su 22. februara 2021. godine uputili zahtjev Okružnom tužilaštvu Banja Luka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjoj Luci.

"Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima", navodi se u saopćenju.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.