David: Brnabić kao premijer veliki korak za Srbiju

Ministarka za državnu upravu Srbije Ana Brnabić, 12. august 2016.

Mia David, arhitekta iz Beograda, za 'Zašto?' analiziru izjavu skupštinskog poslanika i člana vladajuće koalicije Dragana Markovića Palme da novi premijer Srbije mora biti neko ko ima porodicu i djecu, nakon medijskih izvještaja da je među kandidatima i ministarka državne uprave Ana Brnabić koja se otvoreno deklariše kao gej.

  • Zone

Činjenica da mi 2017. komentarišemo Palminu izjavu govori gde se nalazimo.

Mi očigledno ne možemo da govorimo o evropskim vrednostima.

Mi se krećemo u zonama diskriminacije kada govorimo o Palmi tako da, nekako na sreću, njegove izjave nisu naročito značajne u ovom trenutku.

  • Kontekst

Sa jedne strane, mislim da je jako značajno da je gospođa Brnabić u sadašnjoj Vladi, znači jedna osoba koja je otvoreno gej.

To za Srbiju kakva je i danas -- za jednu desničarsku konzervativnu Srbiju, što jesu njene dominantne vrednosti -- je jedan veliki korak.

I u tom kontekstu gledano njeno imenovanje za premijera bi takođe bio veliki korak.

  • Osećanja

Međutim sa druge strane mislim da je važno i šta ona politički predstavlja a moram priznati da za mene ona politički predstavlja razočarenje u kontekstu toga za šta se nekada borila i u kakvoj vladi sada radi.

Tako da su moja osećanja pomešana.

  • Slika

Mislim da da je važno praviti sve korake koji pokazuju da se ljudska prava poštuju i da ne postoji dikriminacija ni po kom osnovu.

Sa druge strane ta slika zapravo nije sasvim tačna jer postoji diskriminacije po raznim osnovama i samo je pitanje šta je u kom trenutku potrebno politički izvući da bi se nešto naglasilo.