U Sandžaku obeležen Dan bošnjačke zastave

Zastavu na jarbol ispred sedišta Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) podigli su predsednica BNV-a Jasmina Curić i Muhamed Sandžaktar, predsednik Udruženja Bosna-Sandžak u Turskoj, uz intoniranje himne sandžakih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj". 

Predsednica BNV-a Jasmina Curić izjavila je da su u zastavu Bošnjaka Sandžaka "utkana teška vremena". "Danas, na jedan od naših najvećih blagdana, možemo kazati da smo ostvarili mnogo toga, ali moramo raditi još više kako buduće generacije ne bi brinule o problemima koji nas tište, već da bi mogle da rade na jačanju ekonomije, kulture i uživaju u ugodnom životu u Sandžaku", rekla je Curićeva nakon podizanja zastave.

Nakon svečanosti podizanja zastave, centralnim šetalištem u Novom Pazaru održan je defile folklornih grupa.

Ovaj praznik je neradni dan u sandžačkim opštinama, a na zgradama i u prostorijama lokalnih organa, uz državne simbole, ističu se i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Osim ovog, nacionalni praznici Bošnjaka su i 11. jul Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i 20. novembar Dan Sandžaka.

Sandžak ima oko 240.000 stanovnika, među kojima je oko 60 odsto Bošnjaka. Bošnjaci većinu čine u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Bošnjačka zastava je bele boje sa grbom u obliku štita na sredini, na kome su tri ljiljana i tri polumeseca, kao znak bošnjačkog identiteta i pripadnosti islamu.

Nastupi folklornih grupa povodom obeležavanja Dana bošnjačke zastave.

U okviru svečanosti u Novom Pazaru je održana i 15. po redu Smotra bošnjačkih narodnih igara.