Dan bijelih traka: Sarajevo u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane

U sarajevskom Velikom parku danas je postavljena instalacija povodom Dana bijelih traka, odnosno sjećanja na početak stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru.

U Prijedoru je, od 1992. do 1995. godine, ubijeno 3.176 građana/civila, Bošnjaka i Hrvata, od čega i 102 djece.

U Prijedoru je, od 1992. do 1995. godine, ubijeno 3.176 građana/civila, Bošnjaka i Hrvata, od čega i 256 žena.

Dan bijelih traka obilježava se, ne samo u BiH nego i u nekoliko gradova širom svijeta, gdje preživjeli Prijedorčani danas žive.

Vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Bosnia and Herzegovina, Sarajevo, The installation in the Great Park marked the Day of White Ribbons - which marks killings of civilians in Prijedor, May 31, 2021.

Ispred instalacije je postavljena parola "U Prijedoru je počinjen genocid".

Predstavljena su i sva imena ratnih zločinaca koji su presuđeni za zločine nad Prijedorčanima.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Bez obzira na stravične zločine u i okolini Prijedora, dokazano postojanje logora i više od tri hiljade ubijenih, Radovan Karadžić oslobođen je tačke optužnice koja ga je teretila za genocid u ovoj, ali i još šest bh. opština. 

Nevladine organizacije, udruženja logoraša i roditelja ubijene prijedorske djece već godinama insistiraju da se u Prijedoru postavi dostojno spomen-obilježje za 102 ubijene prijedorske djece, ali gradske vlasti već dugo odbijaju to da urade.