Da li je DF spreman za dijalog o prevazilaženju krize

Podgorica, 15. 11. 2015.

Iako su Podgoričani sa zebnjom iščekivali nedjeljno veče, protest dijela opozicije iz Demokratskog fronta, za razliku od prethodnog okupljanja, završen je u miru i bez incidenata. Umjesto slika nereda odaslata je simbolična slika „živog lanca“ koji su demonstranti formirali oko najvažnijih državnih instituciija aludirajući i na njihovu 'zarobljenost od strane vladajućih partija'. Skup je završen ponavljanjem zahtjeva DF-a za formiranjem prelazne vlade, koja bi pripremila i organizovala izbore koji bi u konačnom bili nesporni za sve učesnike izborne utakmice. Kakve se pouke mogu izvući nakon protesta i da li će DF prihvatiti obnovljen poziv predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića o otpočinjanju dijaloga svih parlamantarnih partija o uslovima za izlazak iz političe krize.

Za razliku od protesta Demokratskog fronta (DF) 24. oktobra koji je okončan napadom dijela demonstranata na kordon policije ispred zgrade državne Skupštine i intervencijom Specijalnih policijskih snaga po okolnim podgoričkim ulicama, sinoć održana protestna šetnja završena je u miru, bez scena bilo kakvog nasilja. U odnosu na proteste DF-a 24. oktobra, kada se i prema službenim policijskim izvorima okupilo nekoliko hiljada demonstranata, centralni podgorički Trg Republike u nedjelju uveče nije bio popunjen, ali u DF-a okupljanje doživljavaju kao „veličanstven skup“ koji ih učvršćuje u stavu da istraju u zahtjevu za formiranjem tehničke vlade. Funkcioner DF-a Milutin Djukanović:

„Konstatacija da je sinoć bilo manje ljudi nego 24. oktobra je jedna, u suštini, neprimjerena i zlonamjerna teza jer sinoć se nije radilo o pripremi velikog protesta. Jednostavno se radilo o jednoj akciji kojom smo željeli da pokažemo i masovnost i organizovanost i disciplinu i, u krajnjem, da pokažemo da smo ozbiljna organizacija i da smo mi ti koji zaista želimo mirnim i nenasilnim načinom da se borimo za promjene u Crnoj Gori“.

A na pitanje kakve su šanse da otpočnu dijalog u Skupštini kako je to najavio predsjednik Skupština Ranko Krivokapić, odgovara:

Sinoć je jasno saopšteno – spremni smo jedino da razgovaramo o prelaznoj vladi.“

Politički anlaitičar Ivan Vuković kao glavnu pouku sa sinoć održanog skupa konstatuje to što je skup protekao mirno i u tom smislu „pozdravlja“ pozitivnu promjenu. On smatra da je otpočinjanje političkog dijaloga nužno bez obzira, kako kaže, na do sada rezolutan stav DF-a o tome. Vuković smatra „da će DF morati“ da se uključi u dijalog:

„Ja vjerujem da u onom momentu kad ostale opozicione partije prelome i prihvate poziv Predsjednika Parlamenta da se vrate u državne institucije i kada krene pomenuti dijalog da će i lideri DF-a slijediti njihov primjer jer, ponavljam, ne vidim da imaju političku alternativu u tom smislu.“

U međuvremenu, predsjednik državnog parlamenta i lider manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić privodi kraju konsultacije sa partijskim i predstavnicima dijela NVO sektora u Crnoj Gori koje poziva na početak dijaloga do kraja novembra o uslovima za održavanje izbora po novom zakonodavstvu, na kojima insistiraju i u Evropskoj komisiji (EK). Dok su u DF to u startu odbili, poruke da su spremni za razgovore sa svima u opoziciji sinoć su sa izborne skupštine stigle od DEMOS-a Miodraga Lekića:

„Zato naša ruka ostaje otvorena za ravnopravnu saradnju sa svim drugim opozicionim snagama koje se bore za pravnu, reformisanu, modernu, socijalnu, kulturnu državu-za Crnu Goru“.

Podsjetimo, Ranko Krivokapić je dogovor o uslovima za održavanje izbora po novim zakonima, na kojima ne bi bilo zluopotrebe državnih resursa u partijske svrhe i čiji bi rezultatati bili nesporni za sve učesnike izborne utakmice označio kao državni prioritet, nakon pozivnice Crnoj Gori za članstvo u NATO. Lider SDP-a više puta je podvukao da je aktuelna vlada “tehnička” i da vladajuća koalicija sa DPS-om suštinski ne funkcioniše jer je njen predsjednik Milo Đukanović odbio da smijeni dva ministra koja su napustila SDP, što je Krivokapić okvalifikovao „političkom korpucijom na državnom nivou“ .

Hoće li poslije zategnutih političkih odnosa u vladajućoj koaliciji DPS-SDP ali i među opozicijom doći do suštinskog dijaloga i dogovora u koji bi mogao da se uključi i DF – analitičar Ivan Vuković:

„Ne vidim drugi način za političko djelovanje ozbiljnih političkih aktera u narednom periodu. Tako da očekujem da će se najveći dio opozicije, moguće i DF, u punom kapacitetu vratiti u Parlament početkom decembra i da će tamo otpočeti dijalog“, smatra Ivan Vuković.