Crvene zvezde nad Budimpeštom

Ovako je izgledala zgrada mađarskog parlamenta 1960. Budimpeštanska ikona je obnovljena nakon razaranja tokom Drugog svetskog rata i na vrhu je bila crvena zvezda od jedne I po tone koja najavljuje komunističku vladavinu u zemlji.
 

Sjajni amblem od 3 metra je imitirao crvene zvezde sovjetskog lidera Josifa Staljina koje su postavljene duž zidina moskovskog Kremlja 1937. Prema izveštaju mađarskog foto arhiva Fortepan, prvobitno je planirano da se zvezda postavi na toranj parlamenta na Staljinov 70. rođendan 1949. godine, ali je visoka logistika položaja dovela do njegovog odlaganja do 1950. godine.
 

Mađarskom je vladao Matjaš Rakoši (na slici u Budimpešti 1954.) od kasnih 1940-ih do njegovog pada 1956. Sebe je opisao kao „najboljeg Staljinovog učenika“ i oponašao represiju i političko nasilje sovjetskog diktatora.
 

Zvezda na vidikovcu Elizabet, fotografisana 1954. Možda najvidljiviji znak Rakošijevog entuzijazma za sve sovjetske stvari bilo je postavljanje crvenih zvezda širom Mađarske, posebno na vrhu nekih od najomiljenijih istorijskih zgrada u Budimpešti.

Tunel Budimskog zamka sa zvezdom se vidi na ovoj fotografiji iz 1958. godine. Crvena zvezda je bila uobičajena u celom Sovjetskom Savezu i u zemljama istočnog bloka, ali, osim u Moskovskom Kremlju, njeno postavljanje na zgrade je bilo relativno retko, čak i u staljinističkoj Rusiji. U Budimpešti, međutim, kako pokazuje arhiv Fortepan, čini se da gotovo nijedan poznati spomenik nije ostao bez zvezde.

 

Zvezda petokraka u crvenom cveću u blizini lančanog mosta Sečenji u Budimpešti 1954. godine.
 

Mađarski nacionalni muzej u centru Budimpešte, fotografisan 1953.
 

Čak su i vozila javnog prevoza imala ovaj amblem. Ova fotografija je snimljena 1947. godine na tramvajskom terminalu u centru Budimpešte.
 

Zvezda petokraka na ulazu u železničku stanicu Keleti 1952. godine. Veruje se da se zvezda pojavila kao simbol komunističke politike zahvaljujući ruskom naučnofantastičnom romanu Crvena zvezda iz 1908. godine boljševičkog revolucionara Aleksandra Bogdanova. Knjiga opisuje besklasno socijalističko društvo na Marsu u kojem je postignuta takva jednakost da je teško odrediti čak i različite polove mase marsovskih radnika na Crvenoj planeti.
 

Crvena zvezda viđena (u sredini desno) na zidu Ribarskog bastiona 1954. Za crvenu zvezdu je takođe rečeno da predstavlja pet prstiju radničke ruke i pet kontinenata sveta na koje su se Lenjinovi boljševici nadali da će proširiti „revolucionarnu vatru“ komunističke vladavine.
 

Radnici koji su obnavljali most preko Dunava 1950. godine radili su i pod letnjim suncem i pod komunističkom crvenom zvezdom (gore levo).
 

Znamenitosti širom Mađarske, kao što je ovaj granični prelaz u Komaromu, fotografisan 1950-ih, takođe su bili opremljeni zvezdom. Ali mnogi su nestali posle 1956. godine.
 

Usred nemilosrdno nasilnog ustanka protiv komunističke vladavine u Mađarskoj 1956. godine, crvena zvezda je postala meta revolucionarnih snaga. Ova slika prikazuje zvezdu koja se skida sa zgrade u centru Budimpešte.
 

Revolucionari čekićima ruše crvenu zvezdu iznad Kalvinovog trga u Budimpešti 1956. Moskva je ubrzo ugušila revoluciju ogromnom snagom, ali mnoge zvezde koje su pale 1956. nikada nisu vraćene na svoje mesto. Rakoši je te godine napustio Mađarsku i otišao u egzil u Sovjetsku Rusiju, gde je umro 1971.

 

Mnoge od teško dostupnih zvezda, međutim, ostale su na mestu nakon ustanka 1956. godine. Ova fotografija prikazuje zgradu Narodne banke Mađarske 1969. godine.
 

Mađarski parlament je prikazan 1970. Crvena zvezda zgrade parlamenta ostala je na svom mestu do 1990. godine, kada je konačno uklonjena nakon kolapsa komunističke vlasti u Mađarskoj. Danas se zvezda istrošena vremenskim prilikama može videti u muzeju parlamenta.