Croatia summit: Rukovanje Tadića i Tačija zasjenilo skup

Croatia Summit, Dubrovnik, foto: Tom Dubravec/Cropix

U subotu, drugog dana međunarodne konferencije "Croatia summit 2012" koja se održava u Dubrovniku, susreli su se bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači, a susret su mediji ocijenili povijesnim.

http://www.youtube.com/embed/zpoQr1yYrHQ

Tadić je u Dubrovniku imao brojne susrete, a za rukovanje sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem izjavio da 'nema istorijski značaj, ali da je dobro, jer dva naroda imaju problem koji treba riješiti'.

"Što se tiče rukovanja sa kosovskim premijerom Tačijem, ono nema neki istorijski značaj, ali je dobro da se predstavnici različitih naroda susreću i predstavnici albanskog i srpskog. Dobro je jer imamo problem medju nama koji moramo da rešimo", rekao je Tadić u telefonskoj izjavi za Tanjug.

Rukovanje Tačija i Tadića, foto: Tom Dubravec /Cropix

Tadić je ukazao da je obaveza političara da rješavaju probleme a ne da vode računa o tome da im negdje bude ugodno.

"I ranijih godina bavio sam se rešavanjem problema i sada kao predsednik DS nastavljam taj posao", dodao je on.

Tadić koji je nenajavljeno i iznenada došao u Duborvnik u subotu na drugi dan samita rekao je da je stigao kao lider DS-a, te da je u Dubrovniku razgovarao s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, a da će imati sastanak i sa šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić.

On je takođe u Dubrovniku razgovarao sa bivšim slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, šefom švedske diplomatije Karlom Bildtom, te predstavnicima EU. Tadić se susreo i sa pomoćnikom američke državne tajnice Phillipom Gordonom, ali je napomenuo da će sa njim razgovore voditi u nedjelju u Beogradu.

Iako su pozvani na dvodnevnu konferenciju u Dubrovniku, Srbija nije poslala svog predstavnika.

Zbog dolaska premijera Kosova niko od zvaničnika Srbije ni ranijih godina nije učestvovao na Croatia summitu, a kosovski premijer Hašim Tači i ove godine učestvuje na samitu.

Croatia summit je već tradicionalno godišnje okupljanje premijera, ministara i drugih predstavnika iz Europe, SAD-a, NATO-a i drugih organizacija.

Ove godine po prvi puta sudjeluju i ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Tunisa, Alžira i Libije, zemalja južnog Sredozemlja i sjevera Afrike koje je početkom godine zahvatio val pobuna protiv matičnih, nedemokratskih režima.

Podrška SAD integriranju regije u EU

Hrvatska je istinski lider u regiji, a SAD je i dalje čvrsto predan da se cijela regija integrira u Europu, izjavio je pomoćnik američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Philip Gordon.

"Hrvatska je istinski lider u regiji i nadam se da će i dalje jačati vladavinu prava te nastaviti borbu protiv korupcije", kazao je Gordon. Također je ukazao na važnost gospodarskih pitanja i pozvao vlasti na poticanje investicijske klime.

U svom govoru Gordon je poručio da će SAD i dalje raditi na tome da se cijela regija integrira u Europu.

"Čelnici zemalja će morati još više zapeti kako Balkan ne bi nestao s radarskih ekrana", kazao je Gordon, priznavši međutim napredak u brojnim područjima.

"Euroatlantske integracije su moguće za sve zemlje zapadnog Balkana….i usprkoz zamoru, EU vrata ostavlja otvorenima", dodao je Gordon.

Philip Gordon

Ponovio je riječi svoje šefice, državne tajnice Hillary Clinton, da vrata NATO-a također moraju ostati otvorenima, kao što je posljednjih dana tijekom boravka u Zagrebu i na dubrovačkom summitu opetovano isticao glavni tajnik Saveza Anders Fogh Rasmussen.

Gordon se dotaknuo i pitanja odnosa Srbije i Kosova i kazao da SAD očekuje normaliziranje odnosa između dviju zemalja. Prema njegovim riječima, od Srbije se ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali će svakako morati prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

"Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", kazao je Gordon.

Poručio je da SAD može i hoće pomoći u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve.

"Beograd ne bi smio blokirati napore Kosova usmjerene prema decentralizaciji i podjela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo", poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkim promjena.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je na Summitu da je interes Hrvatske da ostane angažirana u regiji bez obzira što se nalazi pred ulaskom u Europsku uniju.

Josipović je izrazio spremnost Hrvatske da susjedima pruži svu pomoć u europskim integracijama, ne propustivši naglasiti da je osim hrvatskih dobrih želja, u tome i hrvatski gospodarski i svaki drugi interes.

"Mi smo, što se tiče ulaska u EU, pred generacijskom zadaćom; ali naš interes ostaje i jako angažiranje u regiji", izjavio je Josipović novinarima na marginama summita.

Croatia Summit završen je u subotu popodne.