Djeca "propituju" političare

Školske brige i za poslanike

Na Svjetski dan deteta, crnogorski poslanici pred sobom su za govornicom umesto kolega parlamentaraca imali djecu.

Crnogorska skupština tačno u podne postala je mjesto sa čije su govornice poštovanje i zaštitu svojih prava najmlađi javno zatražili od odraslih, posebno poslanika i ministara koji su bili u publici, a koji su donijeli važne odluke o njihovoj i sudbini ostalih građana Crne Gore. Učenici iz 19 crnogorskih opština prezentovali su izvještaje o problemima sa kojima se djeca sa sjevera i iz centralne regije i sa juga suočavaju.

"Dragi gosti, da predstavnim svoje kolege predsjedavajuće Stefana, Darka i Anu".

Upoznavanje i predstavljanje kratko je trajalo jer su predsjedavanje ovom neobičnom sjednicom od predsjednika Ranka Krivokapića preuzeli upravo Stefan, Darko i Ana. Poslanicima i prisutnim ministrima bilo je neobično gledati u skupštinske klupe gdje su sjedjeli učenici 19 osnovnih škola koji su u parlament doputovali sa brojnim i konkretnim zahtjevima.

Prva im se obratila Jovana koja je prezentovala izvještaj njenih vršnjaka o životu i problemima djece u Kolašinu i Mojkovcu:

"Djeca iz Kolašina trenutno nemaju školu. Podstanari smo u Srednjoj školi, dok se naša nova škola gradi. Predviđeno je da škola bude izgrađena po svim savremenim standardima, ali postoji problem. Izgradnja naše škole je stala. Kažu nam da nema novca. Mi smo čuli od roditelja i na televiziji da je ekonomska kriza, ali vas molimo da odvojite sredstva za nastavak izgradnje naše škole".

ŠTA TIŠTI ĐAKE

Osnovci iz centralne regije ukazali su na kršenje dječijih prava u porodici, školi i u društvu. O tome je govorio Đorđe iz Osnovne škole "Dragiša Ivanović" iz Podgorice:

"Kao glavna vaspitna mjera se koristi fizičko kažnjavanje. Ta mjera se najčešće sprovodi šamarom, ali su nam poznati i slučajevi ozbiljnijeg fizičkog kažnjavanja.Vrlo su česta i nekorektna i uvredljiva obraćanja koja roditelji, a nekad i nastavnici, upućuju djeci. Neki roditelji imaju prevelika očekivanja, pa smo često primorani da idemo na kurseve, čijim sadržajem uopšte nijesmo oduševljeni. Škole su nam postale male, nas je sve više. Knjige su sve manje razumljive, a ima ih dosta, torbe su uglavnom lijepe, ali teške".

Posebnu želju u zahtjevima imao je Nikola, učenik Zavoda za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine:

"Iskoristio bih priliku da postavim pitanje ministru prosvjete i nauke profesoru doktoru gospodinu Škuletiću. Željeli bismo da se naziv naše škole, Zavod za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju invalidne djece i omladine, kojeg teško zapamte i naši učenici, a kamoli neki ljudi sa strane ili čak i drugih država. Željeli bismo da se taj naziv promijeni. Da li bi nam on mogao u tom pružiti bilo kakvu pomoć? Hvala".

"Djeca Crne Gore žele da Vlada napravi više parkova i igrališta, kao i da otvori Zoološki vrt, da im pruži više sportskih i vanškolskih aktivnosti i učini dostupnim informacije o njihovim pravima", piše u najnovijem izvještaju UNICEF-a o stanju dječijih prava u Crnoj Gori.

76 odsto djece gotovo uvijek je srećno i to najčešće kada su sa porodicom, prijateljima i kada dobiju dobre ocjene, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja. Rezultati pokazuju da 60 odsto djeca smatra da će Crna Gora biti bolje mjesto za život u budućnosti ili će se to dogoditi zbog bolje ekonomske situacije i manje nezaposlenosti. Prema mišljenju djece u Crnoj Gori tri najvažnija principa kojima su ih porodice naučile jesu da poštuju druge ljude, da govore istinu i da ne kradu.